E o explozie penibilă de spiritualitate pe facebook! Tot mai mulți indivizi, cu pretenții de misionari divini, îsi exercita vocația de purtători de cuvânt ai lui Dumnezeu, deși stau prost și la capitolul educație și exprimare. Ori sunt naivi dacă au impresia că postând pe facebook citate biblice, aceasta le va fi considerat devotament în slujba divinității, ori ne iau de proști și experimentează nivelul de manipulabilitate (prin numărul de like-uri strânse după postarea citatelor). Măi, oameni buni (sau ipocriți, mă rog!), nu ne mai bombardați cu citate și fraze demagogice care v-au impresionat și gîdilat inteligența, în ideea că astfel vi se va contabiliza postarea ca faptă bună! Le știm și noi citatele și chiar învățăturile creștine, foarte bine. La capitolul teorie suntem tobă de creștinism și de idei. Dacă vreți să impresionați (deși și vanitatea e un păcat !), faceți dovada că practicați ceea ce difuzați pe media, adică comportați-vă așa cum sfătuiți pe alții să se comporte. Experimentați pe voi ceea ce le cereți altora să facă, pentru că altfel nu sunteți decât niște ipocriți demagogi, care vindeți iluzii naivilor ce nu vă cunosc valoarea și roadele valorii (faptele săvârșite în mod curent). Dacă aveți impresia că Dumnezeu e naiv, precum electoratul ce se lasă prostit de șmecherii oportuniști ce-și spun politicieni, care nu fac niciodată ceea ce spun, vă înșelați amarnic. Dumnezeu nu contabilizează ceea ce postați voi pe facebook (plagiind pe altii, adică nu citând din contribuția gândirii voastre).

Dumnezeu contabilizează doar faptele concrete, nu vorbele! Adică ceea ce ați făcut pentru cel ce are disperată nevoie de ajutor material și cât ați făcut ca să slujiți adevărul. Restul e sintetizat de spusele lui Isus: „Pui de năpârci, cine v-a învățat să fugiți de mânia viitoare?”. În concluzie, mai slabiți-mă cu falsa și ipocrita credincioșie, nematerializata în practică, pe care-o afișați pe facebook. Renunțați la ipocrizie și la viața clădită pe compromisuri, speculând toate oportunitățile, indiferent de ce compromisuri e necesar, și vă cred. Pentru că ceea ce vă caracterizează în realitate este indiferența față de nevoile celui aflat în suferință și asupra căruia citatele voastre au tot atâta efect cât frecția la un picior de lemn. Adică nimic, pentru că citatele nu țin de foame și sete, nu vindecă pe cel ce are nevoie de medicamente sau spitalizare, nu țin de cald, nu înlocuiesc acoperișul, nu repară școlile și spitalele, nu opresc abuzurile din justiție și nu substituie nedreptatea. Vorbiți mai puțin, sau chiar deloc și faceți mai mult pentru binele celui aflat la ananghie. Renunțați la privilegiile pe care le-ați obținut (în mare parte nemeritat, prin fraudă intelectuală, trafic de influența și descurcăreală) și donați diferența dintre normal și privilegiu, celor pe care i-ați deposedat de ceea ce ați obținut fraudulos.

Asta place lui Dumnezeu! Să fiți smeriți și să donați ceea ce ați câștigat necinstit. Nu făcând ca Becali, adică după ce-ai înșelat și ți-ai însușit averea celor mulți, mai dai 0,1% (sau poate 1%) înapoi și aștepți ca Dumnezeu să-ți contabilizeze mărinimia și să te ierte pentru furtul a 99,99% la care nu renunți. Nu postarea de citate sterile, ce se pierd în neant e dovada creștinului și a credinței. Luați poziție împotriva minciunii și manipulării, a hoției generalizate și a distrugerii ordinii sociale generată de administrarea frauduloasă a banului public. Ieșiți în stradă când vă sunt sau sunt încălcate drepturile omului și este subminat viitorul copiilor și nepoților voștri și veți da dovadă de mai multă credința decât postând citate, în timp ce vă îmbuibați din venituri frauduloase sau nemeritate, fără nici un efect social. Pentru că a te opune distrugerii viitorului copiilor și nepoților noștri e o faptă concretă și o dovadă că nu sunteți ipocriți și demagogi.

Credința adevărata impune și cere sacrificii, respectiv lipsă de compromisuri, iar sacrificiul și lipsa de compromisuri nu se rezumă la citate postate, ci în fapte concrete, respectiv luptă împotriva răului, prin mijloacele de care dispuneți, asumându-va riscurile. Nu stând în fața calculatorului, cu burta plină și aerul condiționat deschis, dând sfaturi celor ce n-au ce pune pe masă sau n-au unde dormi. Luați atitudine împotriva nedreptăților sociale, a celor care distrug ordinea de drept și împart discreționar resursele planetei și contează mai mult decât citatele postate care n-au oprit și nu vor opri niciodată răul din lume.

Isus n-a fost răstignit pentru citatele pacifiste, ci pentru critica la adresa ipocriților și demagogilor, care, la fel ca voi, dădeau sfaturi săracilor, după ce-i spoliau și se îmbuibau din spolierea lor, dar nu făceau nimic concret pentru binele public. Romanii l-au râstignit nu pentru că le-au cerut evreii ipocriți, ci pentru că îi deranja adevărul spus de Isus privind modul în care conduceau, exploatau și manipulau popoarele cucerite. Isus a murit pentru ca s-a opus minciunii, nu pentru ca a învățat norodul cum sa se comporte ca sa placa lui Dumnezeu. Opuneți-vă și voi minciunii și manipulării prin minciună și veți constata că va avea mai mult efect decât să postați citate biblice, care îndeamnă la supunere oarbă, fără reacție împotriva nedreptății.

Nu asta înseamnă să fii creșțin! Asta înseamnă sa fii cretin!

Pavel ROMAN