Corect și logic prezentat de către unii jurnaliști, care nu-l văd vinovat, precum Godina, exclusiv pe Boureanu. Sunt pentru impunerea autorității, dar în limitele legii. Spre deosebire de cei care fac apologia utilizării forței în orice mod, eu susțin că nu e așa. Organul de putere are atribuția de a utiliza forța nu pentru a vătăma ci pentru a imobiliza. În aceste condiții, reacția polițistului în cazul lui Boureanu, a fost complet disproporționata în raport de situația dată. Boureanu, aflat în stare de ebrietate, abia se putea ține pe picioare, iar lovitura sa cu genunchiul a fost o lovitura care nu putea pune în pericol integritatea corporală a polițistului. În aceste circumstanțe, reacția violenta și necontrolată a polițistului nu are nici o justificare plauzibilă.

N-a făcut decât să speculeze momentul pentru a utiliza forța dincolo de limita admisibila. Adică, în loc să-l imobilizeze pe agresor, a reacționat instinctiv, primitiv, deosebit de violent, fără control și fără discernământ, comportându-se ca un hooligans sub influența drogurilor. Pentru că, nici pe departe, nu a fost vorba de autoapărare, ci de orgoliu de interlop, calit în bătăi de stradă, care vrea să arate cine-i mai tare. A fost o provocare clară și o agresiune premeditata comisă de organul de poliție. Oricat am face trimitere la ceea ce permite legea, este evident că imobilizarea și încătușarea nu trebuie confundate cu lovirea, fără control și cu agresarea fără limite a celui aflat în această situație. Cred că polițistul, uitându-se la prea multe filme americane, n-a mai realizat ce-i permite legea și și-a depășit grav atribuțiile, trecând el în sfera ultrajului. Am văzut, în desele deplasări în SUA, cum procedează poliția americană în acest gen de împrejurări. În primul rând nu discuta și nu provoacă pasagerii pentru un incident de circulație, ci are treabă strict cu șoferul. Nu permite părăsirea autovehiculului de către vreo persoană până când nu se fac verificările și nu se încheie PV de constatare a faptei.

Dacă lucrurile scapă de sub control și sunt depășiți de situație, polițiștii fac uz de armă, dar coordonandu-si acțiunile. Adică, sub amenințarea armelor, cei vizați sunt culcați cu fata la pământ și cu mâinile la ceafă, ori cu fața pe capota mașinii și cu mâinile la ceafă, după care sunt încătușați, tot sub amenințarea armei. În nici un caz polițiștii nu intră în dialog și nu riposteaza verbal în cazul în care sunt provocati sau li se adresează injurii. În cazul lui Boureanu, polițistul care l-a lovit pe Boureanu, a încălcat toate regulile posibile și trebuie anchetat ca autorul (si moral și faptic) a tot ce s-a întâmplat. Pentru că a greșit grav când i-a permis lui Boureanu să coboare din mașină, când a intrat cu el in polemică și, la fel de grav, nu a reacționat conform procedurilor când acesta s-a deplasat spre el (nu l-a somat cu arma din dotare și nici nu i-a cerut să păstreze distanța), din contra, i-a permis să se apropie și (cel mai grav), în loc să se retragă și să-l someze să se îndepărteze, a continuat să discute cu Boureanu, l-a împins pe Boureanu, lovindu-l peste mână, un gest care l-a provocat pe Boureanu. Un asemenea comportament a fost evident și clar unul provocator, care a încălcat toate normele procedurale în acest caz, pentru că polițistul nu trebuia să-i permită lui Boureanu să se apropie și nu trebuia să intre în polemică cu el, acțiunea justificandu-se doar în situația în care premeditase că-l va provoca și lovi, exact cum s-a întâmplat. O anchetă pertinentă ar trebui să se soldeze cu trimiterea în judecată a lui Boureanu (ținându-se cont și de circumstante, respectiv provocarea și starea de ebrietate) dar și cu trimiterea în judecata a polițistului, pentru purtare abuzivă și lovire. Boureanu trebuie să răspundă pentru comportamentul lui agresiv și pentru tupeul și aroganța cu care s-a comportat (nu știu dacă e chiar ultraj, în condițiile în care a fost provocat s-o facă), dar și polițistul trebuie cercetat pentru utilizarea excesivă a forței fizice într-o situație în care nu se impunea și în care s-a comportat ca un huligan englez și ca un borfaș din Ferentari, provocandu-si victima.

Pavel ROMAN