În ziua de sâmbătă, 1 iulie 2017, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, la Gyula, s-a desfăşurat Concursul Internaţional de şah „Alexandru Hoţopan”. Organizatorii evenimentului au fost Uniunea Culturala a Românilor din Ungaria (UCRU) si publicația „Foaia Românească”. Consulatul General al României la Gyula a sprijinit organizarea acestei competiții, care este deja o tradiție în calendarul comunității românești din Ungaria.
La competiţie au participat 30 de sportivi,  din România, Ungaria și Serbia, la diverse categorii de vârstă. Au urmărit concursul alți zeci de participanți, printre care antrenori, arbitri, părinţi ai micilor sportivi şi iubitori ai şahului. O prezenţă aparte a constituit-o prezenţa în concurs a 4 etnici români din de la Vârşeţ, Serbia. Inițiatorul acestei manifestări este prof. Ioan Cozma, etnic român originar din Gyula, șahist, membru al coralei „Pro Musica”, dar și mentorul ”Asociației Șahiștilor Români din Ungaria”.
Consulul general al României la Gyula, E.S. Florin Trandafir Vasiloni, a participat la manifestare, salutând în cuvântul său participanţii şi premiind la sfârşit învingătorii..  Diplomatul român a premiat cu această ocazie pe micuța șahistă Flavia Sida din Arad, participantă la concursul de la Gyula, care în primăvara anului 2017, a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Șah Școlar, la categoria 7 ani, proba de blitz-șah.
Concursul, aflat la cea de-a opta ediţie, poartă numele regretatului Alexandru Hoţopan, fost jurnalist, redactor-şef al revistei „Foaia românească” între anii 1970-1990, mare iubitor al şahului, care timp de mai mulţi ani a organizat numeroase competiţii de şah pentru românii din Ungaria.  Tot el a fost şi cel care a iniţiat mişcarea de dansuri populare a copiilor români din Ungaria, „Periniţa”.
Toţi participanţii au fost răsplătiţi de organizatori cu diplome şi medalii. Organizatorii, sprijiniţi de Consulatul General al României la Gyula, au oferit tuturor participanţilor o recepţie la sfârşitul concursului.