In deschiderea festivalului șahist, marele maestru Andrei Istrățescu a dat un simultan de șah la 20 de mese cu invitați din presă, din partea sponsorilor și cu cei mai talentați juniori arădeni. Singurul care a reușit să reziste marelui maestru, zmulgându-i o remiză a fost Janos Nagy (Sah Club Vados, elo 1705).

Prima runda la Arad Open a fost mai linistita ca in alti ani. Nici o surpriza la primele 20 de mese unde favoritii s-au impus in corpore. Mici surprize au inregistrat insa principalele favorite dintre fete, unde marele maestre Corina Peptan si Mihaela Sandu au lasat jumatati de punct cu Andreea Panainte, respectiv Emilia Coman. Altfel, au atras atentia cateva rezultate ale jucatorilor aradeni. Astfel, Claudiu Parasca (elo 1814) a fost foarte aproape de o victorie cu Terbe Julianna (elo 2282), partida incheindu-se in final remiza. Surpriza de la simultanul cu marele maestru Andrei Istrățescu, Janos Nagy (elo 1705), singurul care a reușit să obțină o remiză cu marele maestru, l-a invins acum pe mai bine cotatul Vlad Ciorîcă (elo 2172), multiplu medaliat la Campionatele Nationale de Copii și Juniori. Alte rezultate notabile am remarcat la micii șahiști de la clubul Vados Arad, unde Cristi Oltean (11 ani, elo 1484), l-a învins pe jucătorul maghiar Gergely Nemeth (elo 2086) în timp ce Constantin Lup (10 ani, elo 1284) l-a ținut cu remiză pe mult mai experimentatul Ovidiu Popa (elo 2056).

Runda a doua programeaza in general in continuare dueluri care din punct de vedere teoretic sunt dezechilibrate, însă interesant de urmărit vor fi partidele dintre Victor Văsieșiu și marele maestru Tiberiu Georgescu, Lucian Filip cu Mihnea Ognean, arădenii stand cu ochii pe duelul de la msa a 9-a dintre marele maestru sârb Milan Zajic și Ladislau Kelly, unul din cei mai apreciați antrenori arădeni.

Alin CÂMPEANU