Monumentul Marii Uniri nu își găsește casa în Arad. Motivul? Miniciunile venite de la Primărie. Cel puțin asta consideră Marin Lupaș, care cere explicații concrete privind motivul pentru care Primăria condusă de Gheorghe Falcă manipulează opinia publică dar și de ce nu dorește acesta organizarea unei consultări publice pe marginea subiectului.

Nu înțeleg de ce Falcă continuă cu aceste minciuni. De data asta prin intermediul viceprimarului Bibarț. Care vorbește despre un document pe care nu-l prezintă. Mă îndoiesc însă că spune Ministerul Culturii unde să amplasăm un monument, decizia este a comunității locale. Probabil au răspuns la solicitări venite dinspre Arad, prin care s-a sugerat schimbarea locației, actualmente specificată prin semnăturile primarului Falcă în mijlocul Lacului de la Pădurice. Iar Ministerul le-a transmis că au nevoie de o hotărâre legală în CLM, nu se poate doar prin vorbe goale politicianiste. Dar vă dați seama unde s-a ajuns dacă trimite pe alții să mintă în locul lui? Să spună domnul Falcă adevăratele motive pentru care nu vrea amplasat Monumentul în zona aprobată de peste 10 ani de zile! Poate încurcă o ditamai fântâna arteziană cu care se lăuda în campaniile electorale?”, spune Lupaș într-un comunicat de presă.

„Falcă fuge de responsabilitate”

Consilierul independent precizează că în contextul actual rămâne la latitudinea comunității locale unde va fi amplasat Monumentul Marii Uniri. Indiferent de sugestia sculptorului sau ai unor angajați din Ministerul Culturii, Lupaș vrea să afle părerea arădenilor și solicită o dezbatere publică înaintea oricărui vot în Consiliul Local Municipal.

Nu poate Ministerul, oricare ar fi el, să spună unde să avem un monument în Arad. Nici măcar Falcă nu poate spune. Doar arădenii pot spune asta! De aceea ar trebui să avem o consultare publică înainte de decizia din CLM. Mă îndoiesc că primarul Falcă va avea curajul să facă asta, el de 12 ani de zile nu ține cont de ce spun arădenii, doar îi manipulează, acum și cu schimbarea locației Monumentului ca și în cazul multor alte subiecte importante din Arad”, adaugă consilierul independent.

Piețarilor trebuie să li se ofere o alternativă

În şedinţa de Consiliu din 2014 când s-a votat Regenerarea urbană a Pieței Catedralei, viceprimarul Bognar Levente a recomandat ca, în anumite zile şi în anumite ore, în piaţă să funcţioneze o piaţă volantă cu un comerţ adaptat ambientului. Pentru acest lucru, spune Lupaș, toți consilierii au votat în unanimitate pentru îmbunătățirea aspectului Pieței.

Mi s-a părut rezonabilă propunerea viceprimarului Bognar, așa se face și în alte oraşe europene. Oricum s-a decis, nu se va înainta cu transformarea pieței până nu se găsește o soluție de re-amplasare pentru comercianți, mai ales cei care au concesionate acolo spații și au investit, deci nu doar cei ce vând pe tarabă; a relatat și presa aspectul la începutul anului, poate găsi oricine această informație. Din păcate, Falcă se folosește de subiectul Monumentului pentru a închide gura piețarilor și a insinua că altcineva decide soarta lor. Absurd! Soarta lor este în mâinile lor, nu al politicienilor de la București sau de la PNL”, concluzionează Marin Lupaș.