Primăria Oradea și compania Blue Air au semnat un parteneriat pentru a crește numărul de zboruri pe relația Oradea-București și retur și pentru a promova Oradea în Capitală și zona metropolitană a Capitalei.
Cu cât un oraș este mai bine conectat la zone care au o dezvoltare puternică, cu atât se dezvoltă și el mai mult. Prin urmare conectarea orașului Oradea, în principal aerian și rutier, cu Europa de Vest și cu Bucureștiul este foarte importantă. Până anul trecut, când aeroportul nu avea pista extinsă, se zbura cu Tarom doar spre București. Azi avem mai multe destinații externe, dar o legătură mai bună și mai ieftină cu Bucureștiul este necesară. Creșterea numărului de zboruri ale companiei Blue Air de la 4 la 7 pe săptămână, în zilele de luni, miercuri, vineri și duminică și ore de zbor mai bune dimineața și seara (luni, miercuri și vineri), permite pe de o parte turiștilor să ajungă mai ușor în Oradea, inclusiv la final de săptămână, dar și o legătură mai bună a orădenilor cu Bucureștiul pentru a-și rezolva problemele. Creșterea numărului de zboruri va crea un avantaj celor care vin în Oradea și celor care pleacă din Oradea spre București, atât din punct de vedere al prețului, pentru că față de companiile de linie prețul va fi la jumătate, iar pe de altă parte va susține indirect industria de turism și hotelieră. La fiecare cursă nouă, peste 100 de orădeni vor face economii serioase.
În paralel, vom susține o campanie de promovare a Oradiei în București și zona metropolitană a Capitalei, în scopul prezentării orașului Oradea și atragerii unui număr mai mare de turiști în Oradea. Din analiza cazărilor la hotelurile din oraș, rezultă că în 2016, față de 2015, numărul de turiști (nopți cazare) a crescut cu 35%, iar anul acesta hotelierii au atins deja la sfârșitul lunii august cifrele de anul trecut, rezultând o tendință evidentă de creștere a numărului de turiști. Turismul, inclusiv cel dinspre Capitală spre Oradea, poate fi unul din motoarele de dezvoltare a orașului pentru anii următori.

Ilie BOLOJAN