Nea ReluRectoreRelu, de la privata Vasile Goldiş, face cu herţu când află, asta dacă nu o şi aflat cumva, că on om mare die la Cluuj i-o luat-o înainte în ceea ce priveşte centenarul Marii Uniri. Aia dă la 1918, di la unu decemvre, şi a cărei sută die ani se serbează la anu, tot de 1 decemvre.
Păi, poate că crapă maiu în voi că nu ştiţi dă ce face cu herţu nea Relu Ardelean. Păi, vă zâcem noi că rectorul de la Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj – Napoca, una dintre cele mai tari universităţi din România, dacă nu cea mai tare, i-a luat-o înainte actualului preşedinte de la Universitatea arădeană Vasile Goldiş (unul dintre hăi care or contribuit activ la Marea Unire). Universitate care chiar dacă nu e ultima dân ţară nici dăparte nu e, că are gradul de „lipsă de încredere”, grad dat de către ARACIS (citiţi voi pă internet cine îi şi cu ce să mâncă ARACIS-u aesta).
La concret spus, să n-o mai lunjim atâta ca pă o zî dă post, Ioan – Aurel Pop (foto), rectorul UBB Cluj, i-o anunţat pă tăţ românii, pân ăia de la AGERPRES, că cităm : „Universitatea Babeș-Bolyai pregătește un amplu proiect dedicat Centenarului României, care vizează publicarea a opt volume cu documentele Marii Uniri, respectiv texte de sinteză istorică referitoare la acest moment important din trecutul țării noastre.”
Mă, las-o beteşigului dă treabă. Cum drac i-o vinit ideea lu Ioan – Aurel Pop di la Cluuj să facă el una ca asta, păi treabă-i asta? Păi, nu la Arad s-o zămislit Marea Unire, nu la Arad ezistă o şcoală superioară ce poartă numele unuia dântre zămislitorii evenimentului dă atunci? Pă, mânce-l frastu, ar zice unii de la Goldişul arădean, ce are el să se bage păstă nea Relu Ardelean, di ce-l mâncă-n cur? Păi, uite că are şi încă cum îl mâncă.
„Pregătim documentele Marii Uniri cu o echipă de mai tineri sau mai experimentați istorici, specialiști în istorie modernă și contemporană, din această universitate. Două volume vor fi de sinteză istorică, în legătură cu ceea ce s-a întâmplat în plan național și internațional și șase volume vor fi de documente. Nu avem încă sprijin financiar pentru această întreprindere așa cum am dori noi, dar suntem convinși că vom găsi. Până în acest moment mediul privat pare mai deschis decât autoritățile statului să ne sprijine, dar nu suntem disperați din acest punct de vedere. (…) Noi ne cam bâlbâim cu metodele, în țara românească vreau să spun (…) dar se cuvine ca în aceste momente, cea mai mare universitate a țării să își dea obolul la manifestările pe care toate popoarele din Europa, pentru că nu există popor în Europa care să nu fi simțit efectele Primului Război Mondial, le organizează cu metode proprii” – le-a mai zâs rectorul Ioan – Aurel Pop celor de la Agerpres.
Noi, comuniştii de la Flacăra roşie ce să mai zâcem? Că, ca arădeni vorbind, ni cam ruşine de impotenţa unora care mai mult se laudă cu numele lui Goldiş şi beneficiază după el decât fac ceva concret. Şi iacă aşe, iară ni-o luat-o alţii înainte. No, faină treabă! Ni-s dă tăt rişpectu amu, dă râde şi curcile dă noi.