Ar avea vreo importanță? Credința se bazează pe chestii materiale? Dacă, conștiința e materie, ar avea logică un miracol material. Însă n-are nici o importanță decât în cazul în care urmărești să manipulezi ignoranții. Și ignoranții, din păcate, nu înțeleg un Dumnezeu spiritual (imaterial) ci au nevoie de moaște, de lacrimi, de bucăți de cruce, de potire (sfântul Graal), de lumină divină, de Meteora, de catedrale reci și somptuoase ce trezesc respect și teamă, de autoflagelări, de fanatism stupid, adică exact de ce spune Biblia ca n-ar trebui să intereseze omul.

Iubirea, mila, toleranța, nu sunt lucruri materiale, dar sunt cele mai de preț pentru că ele aduc mântuirea. Nu artefactele stupide, nu clădirile, nu moaștele, nu pelerinajul, nu flacără unei candele sau lumânări, a căror proveniență și origine sunt incerte și care exprimă finitul unei lumi materiale, sunt necesare omului. Dar, din păcate, pelerinajul la așa zisele locuri sfinte și comerțul cu artefacte presupus aparținătoare unor așa ziși sfinți, ori închinarea la moaște, a devenit una dintre cele mai profitabile afaceri și industrii de pe glob, ce îndobitocește omul, îl afundă și mai mult în ignoranță, ce nu-l salvează, ci-l jertfește răului și aduce profitorilor sume colosale!

Totul se rezumă la exploatarea naivității și paranormalului creat artificial de șmecherii ce au creat o profesie din manipularea religioasă a ignoranței și lipsei de educație. Dumnezeu, oricâtă minciună s-ar utiliza, este duh (adică imaterial) nu locuiește în imobile construite de oameni, nu are necesități materiale și nu răspunde la același gen de interese precum cele umane. Cine nu înțelege asta și se lasă manipulat de cei ce propovăduiesc iertarea prin jertfa materială (indiferent sub ce forma, chiar fetișizată), sunt de o naivitate cruntă și se sacrifică inutil pentru o credință absolut formală ce nu are nici un rost, decât că îmbogățește pe cei ce exploatează credulitatea generată de ignoranță și naivitate.

Pavel ROMAN