În antichitate, împărații romani cheltuiau aur din greu din banul public pentru desfătarea cetățenilor cu lupte de gladiatori în arenă. Înainte de lupte se arunca cu pîine în tribune pentru ca apoi plebea sătulă să poată urla și să își clătescă ochii cu sângele vărsat de bieții luptători. Pâine și circ! Și asta a rămas și acum după 20-20 ani, cum ar zice Viorica lui Căprar.

În zilele noastre, ce poate fi mai frumos decât un stadion de fotbal unde la lojă să stea oficialitățile locale, care marcă banu’ fără de care nu s-ar aduna plebea să vadă circul numit acum modern fotbal! Pîine se dă la pomenile electorale, apoi mai un ajutor social, o creștere de pensii și salarii minime. Asta doar dacă votează primarul care trebuie, altfel canci. A mai rămas doar de rezolvat circul. Norocul politicienilor este că avem televiziuni de știri cât nu are Brucslles-ul lui Jiță și se pot desfășura acolo în voie, ore întregi de emisie și limbaj de lemn. Dar ce te faci cu plebea care nu se uită la televizor? Îi duci la fotbal pe bani publici, asta faci!

Nu este țară în Europa anului 20-18 care să aibă atâtea echipe de fotbal finanțate din banii comunităților locale, adică de către oameni politici aleși în funcții administrative. De aici și implicarea fără precedent pe care o are politicul în fotbal. Și asta se vede cel mai bine din patru în patru ani, la alegerile pentru președintele FRF. Se înroșesc telefoanele în zilele dinaintea scrutinului mai ceva ca la numerele erotice. Se sună deputații și senatorii cu primarii lor din teritoriu care dau banu’ la cluburi. Primarii sună conducătorii de club, dar pe cei din urmă îi sună și direct tot felul de implicați politici care promit sau amenință, oferă sau taie finanțări cum ar veni. Ce să mai vorbim, circ în toată regula.

Așa că, miercuri vom avea, de la 10 dimineața până seara, alegeri locale politice la FRF. În colțul roșu, pesedeul îl au pe reprezentantul generației de aur, Ionuț Lupescu. În colțul albastru, liberalii îl au pe Răzvan Burleanu, președintele care este și care a mobilizat toată federația să lupte pentru servici alături de el. Ar mai fi și doi outsideri, Marcel Pușcaș și Ilie Drăgan, cum ar veni ceva usere și pmp, dar ei nu contează în jocurile granzilor zilei.

Cine va câștiga mîine? Care partid stă mai bine în sondaje?

Răzvan Lupu’ paznic la oi