Interviu cu Samuel CABA, președintele Asociației pentru Reforma Civică și Democrație (ARCD)

 

– Care este cel mai bun lucru pe care îl puteți spune despre Aradul zilelor noastre?

– E foarte dificil să mă pronunț cu privire la cel mai bun lucru despre Arad, pentru că din fericire pentru societatea arădeană și românească, în ciuda multor dificultăți și piedici, în Arad se petrec și lucruri spectaculoase și frumoase. De pildă, faptul ca Aradul este înscris pe harta CENTENARULUI MARII UNIRI ca și capitala politică a acestui măreț eveniment din istoria românilor, cum la fel de senzațional e și faptul că noi arădenii de azi,avem privilegiul și binecuvântarea de a serba acest CENTENAR. Faptul că la 100 de ani de la înfăptuirea unui ideal de UNIRE Aradul este ROMÂNESC este un lucru formidabil. Cum la fel de formidabil, în ciuda tuturor presiunilor a peste 50 de ani de communism, Aradul este majoritar covârșitor CREȘTIN! Acest fond uman, aceasta resursă umană purtătoare de valori fundamentale ancorate pe principiile creștine, este de-a dreptul formidabil. Sa nu uităm că la București se fac eforturi titanice pentru a se finaliza construcția Catedralei Mântuirii Neamului! La Arad avem o catedrală ortodoxă nouă, avem foarte multe alte biserici noi, construite după 1989, ceea ce spune totul despre esența creștină multiconstituțională a Aradului, element nu doar definitoriu ci și de mare forță spirituală, esențial într-o lume a globalizării. Dar, când ai astfel de fundamente de conștiință națională și de valori creștine, nu poți rămâne în umbră ci, dimpotrivă, ești mereu în prim plan, ceea ce se întâmplă din fericire și cu Aradul!

– Care ar fi cel mai rău lucru pe care l-ați observat în Arad? Și mă refer aici la tendințe, la pericolele, la slăbiciunile la care se supune Aradul.

– Aș fi preferat să nu răspund la această întrebare dar, din păcate, Aradul, la fel ca și multe alte comunități din România, se manifestă puternic și în plan negativ. Am inițiat, noi cei de la Asociația pentru Reforma Civică și Democrație, o serie de întâlniri cu medici din Arad pentru că în mod evident starea de sănătate a arădenilor lasă mult de dorit. Că am făcu un lucru bun este evident, atâta timp cât s-au trezit unii parlamentari să ne imite, să copieze. Deși demersul nostru e colectiv cred că un lucru rău în Arad este acela că factorii de decizie, de răspundere, de putere administrativă și politică nu au inițiative proprii ci practică un soi de furt intelectual. Și cred că ăsta e cel mai mare pericol pentru Arad, să fie condus de oameni fără inițiativă, de oameni speculativi și profitori. Progresul unei comunități nu se bazează pe astfel de practici și atitudini. De aici și lipsa de personalități de talie națională și internațională pe care Aradul nu le mai are! O slăbiciune pe care o sesizez, din păcate foarte des, este aceea că ne lăudăm că Aradul e grozav, că suntem pe locul 1 la nu știu ce fantezie, că fără noi nu se poate. Realitatea este însă alta. Atât Municipiul Arad, cât și județul, comparativ cu ce se petrece în Oradea sau Timișoara se poate spune că sunt entități mediocre. Nu se poate să ai un aeroport internațional la dispoziție și printr-un prost manageriat să nu ai zboruri de la Arad! Mă mir ca nu sunt reproșuri dure din partea comunității economice care pierde enorm pentru ca Aradul nu este o poartă aeriană activă. E o mare rușine pentru Arad. Și nu în ultimul rând mai zilele trecute am văzut cum mii și mii de arădeni, au fost umiliți literalmente și practic de către noul operator de salubrizare a municipiului. Cum e posibil sa pui pe drumuri zeci de mii de cetățeni să-și ridice pubele de gunoi? Să pui pe drumuri oameni în vârstă, oameni care-și plătesc acest serviciu public e scandalos. Parcă am fi pe timpul lui Ceaușescu, atunci când stăteam la rând după buteliile de aragaz. E o mare batjocură la adresa arădenilor și cred ca arădenii umiliți vor ști ce să decidă la viitoarele alegeri locale. Pentru că, repet, ce s-a întâmplat este revoltător și batjocoritor. În al doilea rând modul cum a gestionat până acum această companie felul de colectare al gunoiului a fost unul dezastruos și a adus un real pericol la nivelul de sănatate.

– Recent CLM Arad a stabilit o (nouă) locație pentru Monumentul Marii Uniri. Cum vedeți acest eveniment?

– A fost o decizie înțeleaptă pe care o salut. M-am exprimat încă din 2010, când am solicitat ministrului culturii de atunci (Kelemen Hunor) să aloce fondurile pentru monument, din poziția mea de atunci ca director în cadrul Direcției Naționale de Cultură, Culte și Patrimoniu și mă bucur că Aradul va fi onorat cu un monument dedicat actului glorios al UNIRII de la 1918. Ce mă deranjează este faptul că Aradul, prin reprezentanții săi, nu este capabil să se prezinte la acest CENTENAR cu ceva reprezentativ față de acest eveniment! Ce monument prezintă Aradul, pe cheltuiala sa, la acest CENTENAR? Din păcate nici nu am avea unde să-l amplasăm, pentru că la Arad nu există un spațiu de for public, nu avem o AGORĂ. Poate că într-un viitor apropiat ar trebui să gândim acest spațiu.

– PSD-ul va asigura un mare miting la București în vederea susținerii referendumului pentru familia tradițională. Cum comentați acest fapt?

– Sigur că PSD-ul a înțeles importanța acestui miting. Se știe, peste 3 milioane de cetățeni și-au exprimat susținerea familiei tradiționale creștină și că unele partide politice vor să-și facă un soi de capital electoral. Pe mine, ca președinte ARCD, și în calitate de creștin practicant faptul că mulțimi de oameni se adună pentru a certifica întemeierea familiei, unirea dintre un bărbat și o femeie așa cum a fundamentat-o Dumnezeu, mă bucură. Fără familia creștină binecuvântată de Dumnezeu nu există progres și fericire. Fericirea, căci ea există, se manifestă numai și numai în familie. A marii familii creștine iubitoare de semeni și de Dumnezeu. Putem însă vorbi despre fericire în România anului 2018 când statisticile și realitatea crudă comemorează peste 70000 de avorturi annual, când suntem pe primul lor în UE în ceea ce privesc nașterile săvârșite de minore? Putem vorbi de fericire în România când avem zilnic știri și informații despre crime și de violență în familie? Din aceasta crudă realitate și dintr-o sumbră perspectivă privind societatea românească nu știu dacă organizarea de mitinguri grandioase la București este soluția, ci cred că mai degrabă o finanțare corectă și eficientă în domeniul sănătății, al educației și în zona protecției sociale ar duce la diminuarea acestor catastrophe sociale ce ating inclusiv Aradul. Îmi doresc pentru arădeni o societate cu cât mai puține astfel de evenimente nefericite. Îmi doresc un Arad respectat, nu pentru că este municipiu reședință de județ, ci pentru că aici este un izvor de binecuvântări și de bunăstare care ne dă demnitate și prețuire în comunitatea europeană.