În weekendul următor, între 29 iunie şi 1 iulie, la Jula se va desfăşura Festivalul de folclor din Valea Crişului. Evenimentul de trei zile va avea loc în parcul din jurul Cetăţii Medievale din Jula şi va cuprinde: un festival de artă populară din Sudul Câmpiei, târg de produse artizanale, concursuri între meşteri populari, spectacole de dans şi muzică populară, programe pentru copii.

În ziua de sâmbătă, 30 iunie, începând de la ora 17.30, scena de pe lacul de lângă Cetate va răsuna de muzică românească: maestrul Nicolae Voiculeţ (nai) şi orchestra sa va cânta muzică populară românească.

Nicolae Voiculeţ a fost ani de-a rândul ambasador al culturii şi al turismului românesc. A concertat în fața a peste 65 de lideri de state, a fost decorat în 2006 de către Președintele României cu „Meritul cultural al României în grad de cavaler”, este singurul român care a concertat la Banca Mondială, la expoziția mondială de la Nagoya și a fost invitat să cânte la închiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Concertul lui Nicolae Voiculeţ este organizat de Institutul Cultural Român din Bucureşti.

În cadrul Festivalului de folclor din Valea Crişului, pentru prima dată, va avea loc şi o expoziţie etnografică cu piese româneşti din Micherechi, în organizarea Autoguvernării Româneşti a Judeţului Bichiş. Iubitorii tradiţiilor româneşti din Micherechi vor putea admira ţesături şi alte obiecte timp de trei zile într-un cort special amenajat de Autoguvernarea Românească Judeţeană.

Ediţia din 2018 a Festivalului de folclor din Valea Crişului este cea de-a XIX-a. La eveniment sunt invitate să participe echipe folclorice din toată Ungaria, dar şi de peste hotare, dansatori, cântăreţi, povestitori populari de toate generaţiile, de la copii până la seniori, vor avea loc concursuri între cioplitori în lemn şi olari, dar vor avea loc şi concursuri de gătit. Festivalul se desfăşoară în parcul Cetăţii şi pe scena de pe lacul Cetăţii din Jula.

Eva IOVA