Oricum, indiferent ce va urma, Laura Codruța Kovesi și-a făcut datoria! Va pleca cu capul sus, înlăturată de un sistem mafiot, instalat la vârful statului, care, într-o societate normală (nu para-normală cum este azi în România, unde infractori cu pedigree, au ajuns să elaboreze legi și să ia decizii în toate domeniile posibile și imposibile, în funcție, exclusiv, de interesele lor), ar fi trebuit să aibă sprijin necondiționat de la factorii de decizie (Parlament, Curtea Constituțională, CSM și Guvern).
Trăim vremuri urâte și halucinante, în care hoții și infractorii judecă și decid soarta organelor de cercetare penală, judecătorilor și tuturor funcționarilor publici ce veghează la respectarea legii și aplică legea. Trăim vremuri în care funcționarul public este timorat și înfricoșat, în urma presiunilor exercitate de mafia politică și crima organizată cu care mafia politică este complice. Nu mai există nici o garanție a păstrării locului de muncă dacă se aplică legea, corect și nediscriminatoriu, făcând abstracție de apartenența politică a subiectului. Trăim absurdul, ca niște condamnați sau cercetați penal de către autoritățile statului. Imoralitatea, cu tot cortegiul ei de mizerii primitive, este instalată la vârful statului, unde indivizi fără scrupule, oportuniști, needucați, aroganți, lacomi, ignoranți, produsul unei societăți bolnave, a crimei organizate și ignoranței majorității cetățenilor, vor să permanentizeze controlul asupra resurselor țării, pe principii mafiote.
Într-o astfel de hazna imorală, în care numărul celor ce au aderat la structurile de tip mafiot, din clasa politică, le-au depășit cu mult pe cele de bună credință, Koveși a fost și va rămâne un reper al hotărârii și curajului de a se opune transformării fraudei bugetare și corupției într-o activitate oficială și legală în România. Pentru Mafia politică, Koveși a fost și continuă să fie o mare enigmă, pentru că n-au fost obișnuiți cu astfel de funcționari, incoruptibili, care să pună profesia mai presus de interesul personal și nu s-au lăsat cumpărați sau manipulați. Față de predecesorii ei (precum Bica) și față de alți funcționari aflați în funcții, Koveși nu a îngenuncheat și nu s-a supus ordinelor de tip mafiot, venite de la puterea (mafia) politică. A abordat echidistant și puterea și opoziția, ba chiar, ce este de remarcat, a avut curajul să se ia la trântă cu cele mai puternice personaje ale momentului, atât din punct de vedere politic cât și financiar. Numărul celor cercetați penal, trimiți în judecată și condamnați și, mai ales, poziția socială, funcțiile și notorietatea acestora, sunt o carte de vizită mai mult decât onorantă și un bilanț care, cu siguranță și incontestabil, va rămâne în istoria României ca una din perioadele în care statul, prin instituțiile sale, a luptat cu adevărat (nu doar formal, ca pe timpul lui Năstase sau Tăriceanu), cu marea corupție care ține România departe de ceea ce ar trebui să fie din punct de vedere economic.
Din păcate, date fiind premisele și modul în care este înlăturată Koveși (a devenit subiectul uneia dintre cele mai murdare, nedrepte, incorecte și mai virulente campanii media, alimentată de cei care jefuiesc bugetul public), perspectivele ca România să intre în clubul țărilor în care frauda fiscală și corupția sunt ținute sub control, sunt din ce în ce mai relative. Pentru că, în orice logică, analizând similitudinile, atunci când factorul politic (diletant și imoral), decide, substituind valoarea, profesionalismul și moralitatea, societatea este condamnată la regres, din toate punctele de vedere. Politizarea administrației publice, justiției, educației, sănătății (la nivel decizional), este cel mai mare rău posibil, în orice circumstanțe, iar efectele, pentru economie și societate, sunt catastrofale: condamnare la subdezvoltare și arhaism.
Din punctul meu de vedere (bazat pe multă, multă experiență ca funcționar public, care a avut ocazia să constate, concret, ce înseamnă imixtiunea politicului în administrație și cât de catastrofale sunt consecințele când a primat reaua credință), cred că o dată cu înlăturarea D-nei Koveși de la DNA, prin imixtiune politică directă în administrație, se încheie o eră romantică, a supremației legii, în care mulți chiar am crezut și se dă startul la o restaurație de tip autocratic (de sorginte mafiot-comunistă), în care voința unor grupări de crimă organizată va deveni un modus operandis ce va substitui legea. Pentru că, în situația actuală, cu o Curte Constituțională capabilă să schimbe Constituția prin interpretarea stupidă a legii fundamentale, în favoarea grupărilor de crimă organizată, orice decizie politică, indiferent de gradul de imoralitate, va fi justificată și aplicată în virtutea principiului: sunt la putere și decizia e numai a mea.
Pe de altă parte, nu înlăturarea D-nei Koveși e ținta puterii politice, ci blocarea activității DNA. D-na Koveși, în acest caz (punându-i-se în cârcă toate greșelile comis de subordonați), nu e decât o țintă falsă. Iar blocarea activității DNA se poate realiza ori prin subordonare și control politic – caz în care DNA, precum ANAF (mă refer la structurile de control), va redeveni o instituție vasală puterii, care va executa comenzile politice -, ori prin restrângerea atribuțiilor instituției, în special cele legate de anchetarea demnitarilor și decidenților politici (parlamentari, membrii ai guvernului, șefi de instituții, etc.). Aplicând metoda Năstase/Blănculescu, care, prin restrângerea competențelor și numărului de personal al Gărzii Financiare în 2003, nemaiexistând cine și dreptul să constate, au declarat că a scăzut evaziunea fiscală, la fel se va întâmpla și cu DNA. Restrângându-se competențele și sobordonând politic activitatea, logic, numărul celor cercetați se va diminua. Asta nu înseamnă însă ca a scăzut nivelul fraudei fiscale și corupției, dacă activitatea DNA va fi restrânsă sau anihilată. Cam asta a fost logica lui Tăriceanu când a declarat că suntem percepuți ca o țară extrem de coruptă din cauza DNA. Are dreptate! Dacă desființează DNA, nu va scădea corupția, ci numărul celor anchetați și depistați ca fiind corupți și nu vor mai exista dovezi că suntem o țară coruptă! În această logică hai să desființăm Antifrauda și Inspecția fiscală din ANAF – ca să nu mai existe nici fraude fiscale; să desființăm organele de cercetare penala – ca să nu mai existe infracțiuni de drept comun (crime, violuri, tâlhării, furt); DLAF – ca să nu mai existe cazuri de fraude cu fonduri europene; SRI – ca să nu mai existe amenințări la siguranța națională, etc. Cam asta e logica puterii: dacă nu sunt constatate faptele, nu există nici fenomenul! Oare? Nu-i un mod de a ascunde gunoiul sub preș?
Pavel ROMAN
Foto. G4Media.ro
Pavele, Pavele!!!! Pai nu hotul ( de flote) si infractorul ( vezi casa din Mihaileanu +celelalte) a numit-o pe mediocra Luluta?? Pai cum sa iasa cu capul sus cand e dovedita ca a plagiat? Pai ce sa zica studentii mei care isi dau licenta acum si trebuie sa vina cu certificat antiplagiat? Ti-ai facut un obicei de a o ridica in slavi!! Pe ea care provine din acceasi clasa politica (lasa ca a fost numita politic de Base!!), ca si pe Hanzi…..care provine tot din aceeasi clasa politică romana corupta si mizerabila!! Dar probabil ca tu ii consideri pe aradeni mai prosti. Altfel nu inteleg cum poti sa insisti cu aberatiile astea subiective!! De fapt toti, da toti, sunt niste mizerabili!!! Tu de fapt asta nu vrei sa recunosti!!
Rusine celor care vor sa o inlature pe L C Kovesi !
Stimate Domnule Roman,
Va aflati intr-o deplina confuzie, in ceea ce ma priveste. Masurile luate de mine au vizat intarirea capacitatii de reactie si de lupta a Garzii Financiare, pe modelul Garzii Financiare din Italia, cu care am colaborat, forta renumita de combatere a evaziunii fiscale, pe plan international. Astfel, dupa 7 luni de activitate in anul 2003, pe noua conceptie de lupta, am inceput anul 2004 in deplinatatea fortelor Garzii Financiare, acest an fiind cel mai bun din istoria post decembrista in lupta impotriva evaziunii fiscale. Puteti consulta evidentele Consiliului Fiscal, in ceea ce priveste acest aspect. Atata eu, cat si Garda financiara, alaturi de Autoritatea Vamala, ne mutasem birourile in Portul Constanta si in celelalte cateva puncte importante vamale, Albita, Nadlac, Bors etc. Mai mult, eu am fost acela care am introdus pt prima data accederea femeilor in Garda Financiara si multe alte masuri eficiente. Am incurajat cooperarea cu Parchetele, inclusiv PNA, pe segmentul de activitate ce ne privea, in cadrul cercetarilor intreprinse de procurori pe diverse cauze de evaziune fiscala, in special la nivel ridicat. Daca va aduceti aminte, cu sprijinul fostului Ambasador american de la acea perioada, Michael Guest, am reusit elaborarea proiectului de lege privind asocierea evaziunii fiscale cu crima, introdus de Guvern in noi. 2004 in Parlament, si scos in 2005, dupa plecarea mea. Toate acestea, daca dorim sa respectam adevarul. In rest, alte elemente nu ma intereseaza, eu lucrand in mediul privat, in ultimii 13 ani, fara niciun fel de interferenta cu alte subiecte din afara ariei mele de preocupari.
Comments are closed.