Sincer, nu mi-am închipuit vreodată că un sistem de informații extern, cu propriile mijloace, ar putea încerca destabilizarea propriei națiuni printr-o mobilizare externă a cetățenilor din afara ţării.

Dar trecând peste stupoarea care mă încearcă şi în demersul  firesc al oricărui cetăţean de bună credinţă, încerc să găsesc un raționament logic, al evenimentelor din 10 august 2018, atât cât se poate.

După ultimele evenimente din Piața Victoriei, începem să înțelegem că în România cei care fac, atât legea, cât și abuzurile sunt de fapt autoritățile publice care sunt plătite tot de cetățean din banul public. Serviciul de Informaţii Externe a greșit, picând în propria capcană, deoarece nicăieri în lume nu am văzut o populație, care conviețuiește în afară,  să aibă capacitatea să coaguleze pentru un miting în țara de proveniență. De aceea consider că prin convocarea CSAT ar trebui de urgență cerut un punct de vedere directorului S.I.E cu privire la mobilizarea creată în diasporă și dacă serviciul pe care îl conduce ar avea vreo contribuție la aceste manifestări.

După tot ceea ce s-a relatat în spațiul public, nu pot să nu observ că de fapt țara noastră se află într- un război pentru supremația informațională. Problema este că atât S.I.E, cât și S.R.I au picat în capcana servicilor de informații străine care nu își doresc o Românie puternică, cu atât mai mult cât România ar trebui să preia președenția Uniunii Europene.
Marea  întrebare este cum serviciul extern de informații nu reușește să controleze nici măcar modurile de comunicare între comunități, și cred  că a venit momentul unor restructurări masive în acest serviciu și nu numai.
Adică, dacă ești român și nu faci ce vor serviciile,  poți să te consideri un om terminat. În timp ce liderii politici în propria prostie încearcă să manipuleze singura opinie publică rămasă necontrolată, și aici mă refer la diaspora.

Văzând, ce s-a întâmplat în ultimele zile, constat cât de vulnerabili suntem la nivelul unui stat de drept. Dacă până astăzi, la noi am asistat la un război al unor servicii străine pe teritoriul patriei noastre, se pare că de acum asistăm la un război al propriilor servicii românești. De aceea, este momentul unui lucru clar și lucid, adică crearea unei serviciu de informații central cu mai multe direcții de informații, în care toți angajații să lucreze pentru și în interesul României. Este greu ca după două secole de angajări în sistemul public pe criterii pecuniare și nu de performanță, să credem că la tot ceea ce asistăm este o întâmplare.

Românii din diaspora trebuie să înţeleagă, că a venit momentul să luptăm pentru un ideal, nu pentru o pâine, iar cei care îi manipulează ne vor dezbinaţi, slabi şi mulţumiţi cu pâinea amărâtă pe care o câştigăm muncind prin ograda altora, iar în ciuda tuturor lucrurilor rele care ni s-au întâmplat în ultimele trei decenii, România este încă un teritoriu râvnit cu multă ardoare de către interese străine, iar pentru acapararea resurselor naturale şi a forţei de muncă ieftină şi bine pregătită, sunt unii care nu se tem de la nimic…

Ciprian DEMETER