Este vorba despre Ovidiu Nilă, fost prefect al Aradului. De ce îl pomenim tocmai acum sau mai bine zis ne amintim despre el tocmai de 1 Decembrie, de Centenar, este simplu. Când a fost vorba despre momente festive, cu mult mai simple decât mărețul Centenar, fostul prefect a fost foarte atent, tranșant în organizarea lor. Și, mai ales, în ceea ce priveau coroanele care se depuneau în diversele locații, pe la monumentele Aradului, unde se desfășurau momentele festive, în diverse zile de sărbătoare.

Înainte de a trece la subiectul principal al articolului ținem să vă spunem că Ovidiu Nilă, înainte să fie numit prefect, a fost în conducerea depozitului PECO Arad.

Imediat după ce a ajuns prefect, în toiul pregătirilor unei manifestări cu depuneri de coroane etc., și-a chemat subalternii și le-a comandat clar: toate instituțiile să depună coroane tip PECO! Cum nimeni dintre angajații de la Prefectură nu știau ce e aceea o coroană tip PECO, au întrebat în stânga și în dreapta până când, într-un sfârșit, au aflat că PECO Arad depunea tot timpul același tip de coroană. Așa cum scrie la carte: înaltă de circa 2 metri, cu flori tricolore și eșarfă tricoloră etc.

Cei de la instituțiile aflate în subordinea prefectului s-au dat cu curul de pământ să afle cine, ce florar sau florărie din Arad face coroane tip PECO. Majoritatea dintre florari nu știau, însă până la urmă s-a ajuns la furnizorul de coroane tip PECO. Nu vă mai reținem cu ce a fost la ușa respectivului florar, care i-a băgat în priză și pe colegii de breaslă, însă un lucru este cert: la data și ora ceremoniei (ulterior, ceremoniilor) toți aveau același tip de coroană: tip PECO, adică așa cum trebuia și ar trebui să fie la momentele festive! Nu să vină fiecare instituție, partid, organizație etc. cu coroane de mort, cumpărate de prin piețe, veștejite, cu flori în toate culorile ș.a.m.d.

Deci, dacă vrei, se poate! Ceea ce nu pot actualii șefi ai Aradului… Nici măcar acum, în această zi, cu ocazia unei sărbători mărețe: Centenarul României.

D.R.S.

Foto: arhiva și internet