????????????????????????????????????

În data de 3 Decembrie a.c., la sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad a avut loc un ceremonial militar  de prezentare a noului Drapel de Luptă al unității. La fel ca acum  aproape un sfert de secol , garda port drapel l-a purtat cu mândrie prin fața formației și a fost prezentat întregului personal de colonel Burlan Claudiu Daniel, Inspector șef al IJJ Arad.

????????????????????????????????????

Dacă vorbim de primul Drapel de Luptă românesc, nu putem să nu amintim faptul că, în 19 Martie 1863, la solicitarea generalului Ioan Emanoil Florescu, domnitorul Al. I. Cuza hotărăște printr-un Înalt Ordin de Zi: ,,Considerăm că armata, în urma unirii nu trebuie să aibă decât un drapel, având în vedere că adevărata emblemă a României nu poate fi alta decât acvila romană, am decretat și decretăm ce urmează: acvila romană cu crucea în cioc se va pune ca emblema României, deasupra drapelelor armatei”.

Drapelul de Luptă este un  simbol al onoarei, vitejiei și gloriei militare, amintind fiecărui militar din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, datoria sfântă de a servi cu credință patria, de a apăra cu orice preț unitatea, suveranitatea și independența României.

Vechiul Drapel de Luptă își va ocupa locul binemeritat într-un muzeu al Jandarmeriei Române.

Noul drapel al uității a fost achiziționat prin programul derulat la nivelul Jandarmeriei Române ,,Neamurile trăiesc și devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor ei’’,dedicat Centenarului Marii Uniri și are la bază modificarea stemei din centrul acestuia, Drapelul de Luptă având pe  fâșia galbenă Stema României în culori, brodată cu fir aurit și mătase. Stema este  compusă dintr-un scut mare în interiorul căruia se află acvila încoronată în conformitate cu  prevederile Legii 102/1992, privind stema țării și sigiliul statului cu modificările și completările ulterioare.

 Tot în același cadru festiv, pentru rezultate deosebite în activitatea desfășurată  și cu prilejul Zilei Naționale a României”, un ofițer și trei subofițeri au fost înaintați în gradul următor , înaintea expirării stagiului minim.

B.P.