Interviu cu Samuel CABA, președinte A.R.C.D. Arad

Reporter: Domnule Președinte Samuel Caba, avem (până acum) a cincea victimă cauzată de virusul gripal în Arad. Este o situație alarmantă sau e o chestiune de sezon ?!

Samuel Caba: Ceea ce se întâmplă este regretabil. Asociația pentru Reformă Civică și Democrație transmite familiilor îndoliate sincere condoleanțe. Strigător la cer este faptul că, din cele 20 de victime la nivel de ȚARĂ, cinci sunt din Arad. Adică suntem fruntași și la acest capitol, ceea ce e deranjant. Mă surprinde faptul că autoritățile locale și centrale nu înțeleg (pe deplin) că problema numărul 1 trebuie să fie SĂNĂTATEA.

Reporter: Dacă privim cinstit, autoritățile locale și centrale au făcut eforturi pe această direcție deci nu putem să îi acuzăm de nepăsare…!

Samuel Caba: Nici nu mi-am propus să acuz pe cineva. Problema e alta. La nivelul guvernului, la nivelul autorităților locale se tot fac strategii, planuri de guvernare, de dezvoltare locală. Trebuie să fim realiști. Cu o populație bolnavă putem avea cele mai reușite proiecte, programe sau strategii. Acestea nu pot fi implementate de o populație bolnavă. Vă rog să nu înțelegeți greșit. Apreciez activitatea autorităților locale, în special a Consiliului Județean Arad ce are în subordine și Spitalul Clinic de Urgență Arad. Eu spun altceva: suntem într-o situație DRAMATICĂ în sectorul sănătate la nivelul Aradului. Iată ¼ din decesele cauzate de gripă sunt la Arad la nivelul ȚĂRII. Dar lista continuă. Ce ne spune statistic ? La finalul anului 2018 aflam că în Arad aveam 29.000 diabetici. Acesta esste numărul bolnavilor înregistrați în evidențele medicilor. În realitate, sunt mult mai mulți. În ceea ce privește maladia cea mai feroce – CANCERUL – lucrurile sunt terifiante. În 2018, la nivelul ȚĂRII, numărul persoanelor depistate cu cancer s-a dublat. În Arad, în 2017 aveam înregistrați cca. 22.000 pacienți. Dacă mai punem 50 % ajungem la o cifră cutremurătoare. Dacă doriți continuăm și la bolile cardiovasculare. Chiar dumneavoastră, presa locală, prezentați într-un material că, la Arad, doar 24 persoane au scăpat cu viață, din numărul imens de persoane ce au făcut infarct. Cu alte cuvinte suntem în top și la boli cardiovasculare. Vorbesc de topul rușinii, e topul disperării. Iată de ce faptul că autoritățile au preocupări cu privire la strategii pe turism sau pe te miri ce domenii, utile și ele nimic de zis, dar când ai în față această tristă realitate prioritățile trebuie să fie altele. Iar prioritatea numărul 1 trebuie să fie sănătatea.

Reporter: Și atunci, d-le președinte Samuel Caba, ce e de făcut ?

Samuel Caba: În mod evident, la această întrebare trebuie să răspundă autoritățile și factorii decidenți, factorii politici. Nu mai încape loc de orgolii aici, de campanii electorale, de ambiții politice personale. Aici, trebuie ca toți factorii să stea la aceeași masă – la masa critică a sănătății și să pună diagnosticul corect pentru Arad și să recunoască faptul că populația Aradului este foarte bolnavă. Ca să fiu și mai convingător mai exemplific (poate se înțelege așa!). Suntem în TOP și la TBC. Iar asta e boala mizeriei și a sărăciei, ceea ce e o rușine pentru arădeni. Aud cum că Aradul e printre cele mai dezvoltate zone economice ale României. Ei și ? Cu ce ne ”vindecă” pe noi de cancer, de TBC, de diabet sau de HIV ?! Știți că avem peste 200 de arădeni cu HIV / SIDA ?! Ce e mai trist e faptul că Aradul are (deja) o populație îmbătrânită. Avem cca. 120.000 de pensionari la o populație ce nu atinge 450.000 locuitori la nivelul județului. Faptul, relevat tot de statistică, că se nasc mai puțini decât mor în Arad, arată că ne îndreptăm spre…dispariție ! Sigur, exagerez puțin, dar asta e trista realitate. Numai anul trecut s-au sinucis 52 de arădeni. Oare de ce ?! Poate e cazul să vorbim și de ”sănătatea spirituală” a arădenilor! Anul trecut am avut peste 1.000 de avorturi în Arad. E vorba doar de întreprinderile de sarcină efectuate în spitale. Acestora li se adaugă multe altele, făcute în cabinete particulare. Iată tabloul tragediilor din Arad din domeniul sănătății. Așadar, e bine că facem sondaje pentru calendare culturale, e bine să organizăm concursuri pentru Arad, cum propune dl. arhitect Claudiu Ionescu dar cred că mai bine e să începem cu STRATEGIA PENTRU SĂNĂTATE. Și, repet, mă refer aici la sănătatea spirituală (pe 25-27 ianuarie îi invit pe toți liderii la o întâlnire spirituală la Convenția Bisericii Râul Trezirii) și la sănătatea fizică.

Cer deci tuturor factorilor decidenți ca începând cu luna februarie a acestui AN să aranjeze o primă întâlnire la nivel major cu toți factorii implicați: medici specialiști, politicieni, autorități locale, universități, pentru a face o radiografie perfectă a stării de sănătate din Arad, pentru a găsi soluții și pentru a construi o delegație care să prezinte această situație la nivelul Ministerului Sănătății pentru a redeveni un ARAD SĂNĂTOS. Eu mă rog Bunului Dumnezeu să ne dea înțelepciune să înțelegem că SĂNĂTATEA este un DAR de la VIAȚĂ de care trebuie să avem grijă și să investim în ea. Parafrazez cuvintele care spun: ”Dacă DRAGOSTE nu e, NIMIC nu E !”. Eu zic: ”Dacă SĂNĂTATE nu e, NIMIC nu E!”. Să începem bătălia pentru sănătatatea arădenilor, pentru un ARAD SĂNĂTOS. Până nu e prera târziu!

(P)