Pharmaceutical products are spilled on the table.

Realitatea despre ignoranța românului!

Dacă o astfel de publicitate n-ar genera încasări uriașe, cu siguranță nu s-ar face! Dar unde sunt autoritățile? Unde e Direcția Generală Antifraudă, ANAF, organele de poliție și cercetare penală? Nu numai că se obțin sume uriașe prin înșelăciune, ci se și fraudează bugetul de stat cu sume uriașe. De fapt tot comerțul on-line, care este undeva pe la 10% din total vânzări cu amănuntul, volumul vânzărilor on-line fiind, de aproximativ patru miliarde de euro. Numai jumătate (dar cred că mai mult) din acest volum dacă este sustras impozitării, înseamnă o fraudă de peste 600 milioane euro. Și nu este verificat de nici o structură a statului (ANAF).

De exemplu, emag, leaderul comerțului on-line, cu cel mai mare procent din vânzările on-line, înregistrează pierderi. Oare? O companie cu un asemenea volum de activitate și o astfel de cifră de afaceri, chiar înregistrează pierderi? Atunci de ce nu intră în faliment? Aceste întrebări ar trebui să și le pună ministrul finanțelor și șeful ANAF, pentru că există un vid în legislația fiscală privind comerțul on-line în România. Problema e că ANAF, sufocată de angajări pe pile, nu prea mai are specialiști în domeniul legislativ. Și ne mirăm că suntem o țară unde, pe lângă hoții noștri bugetari s-au pripășit și toți hoții din UE, Rusia, Turcia, Orientul Mijlociu, care și-au făcut din colectarea taxelor și impozitelor de la populație, în numele statului, principala sursă de venit?

Păi, cu miniștrii de finanțe pe care îi avem și cu o șefă ANAF care și-a delegat toate atribuțiile (pentru că nu era capabilă să înțeleagă cum funcționează ANAF), cum să nu prolifereze mafia fiscală? Uitați-vă atent în execuția bugetară 2018. La capitolul venituri fiscale și, în special, la TVA, impozit pe venit, accize, procentul, față de 2017, este mult mai mic, adică catastrofal. Coroborat cu inflația, cursul valutar, procentul veniturilor fiscale spune adevărul despre colectarea impozitelor și taxelor: o catastrofă!

Pavel ROMAN