Ferească-ne ființa supremă, cum spuneau vechii comuniști, să aducem vreun afront marelui poet român care a scris ceea ce am redat în titlu! Am folosit artificiul majuscular doar pentru a scoate în evidență modul în care este folosită de către cei care scriu comunicatele de presă ale politicienilor, preluate întocmai de către ziariști. Noi, comuniștii de la Flacăra Roșie, suntem convinși că colegii (cacafonie involuntară) noștri din presă sesizează prostiile din komunicate, dar nu le corectează, ci le dau mai departe în starea lor naturală, pentru a-i lăsa pe stimabilii și onorabilii să se facă de râs.

Iată, vă oferim două exemple : consilierul municipal independent Marin Lupaș, pe care chiar îl simpatizăm, nu se ostenește să citească atent komunicatul pe care i l-a scris responsabilul de relațiile cu presa, așa că tot Aradul citește că el a declarat: „”persoanele cu dizabilități rămân ignorați de administrația locală”. Păi, dacă sunt persoane, sunt ignorate, nicidecum ignorați. Nu mai insistăm pe diferența între sensul cuvintelor „datorită” și „din cauza”, pentru că, posibil, prin declarația „ Și această problemă este datorată exclusiv incompetenței sau lipsei de viziune a politicianului Falcă”, cel care a redactat komunicatul a vrut să spună că ignorarea persoanelor cu dizabilități este un lucru firesc, așa că efectul ar fi pozitiv.

Ca răspuns, komunicatorul lui Falcă îl citează pe acesta: „o mare parte din aceşti bani vor fi direcţionaţi spre proiectul de Regenerare Urbană”. Aici, nu putem fi siguri dacă komunicatorul nu știe cum se face acordul sau a fost obligat să respecte întocmai ce a zis acesta. E cam pe muchie de cuțit, exact ca și în cazul continuării. Zice Falcă, sau, mă rog, komunicatorul, că acest proiect „ va îmbunătăţi condiţiile de viaţă a mii de arădeni”. Nu vrem să fim cârcotași, dar, după câte am învățat noi, pe vremea lui Ceaușescu, acordul se face cu condițiile de viață, care sunt alearădenilor. Așa se întâmplă atunci când limba nostră-i o comoară în „adânCURi”, vorba aia, „în FUND…dată”, că e mai elegant spus. Sigur, se scrie cu un singur d, dar la pronunție se aud doi!

Numa ȘEA

Foto: specialarad