Apărută în istorie ca o nevoie a cetățenilor de a lupta împotriva dezastrelor provocate de incendii, la data de 1 mai 1879, 11 cetățeni din conducerea comunei Zăbrani hotărăsc înfiinţarea formaţiei voluntare de pompieri cu denumirea de „Uniunea Pompierilor Voluntari din Guttenbrunn” (Zăbrani), după ce un incendiu puternic izbucnit în toamna anului 1878, care urmat de un vânt puternic a mistuit jumătate din localitate. În 9 mai 1879,  într-o şedinţă lărgită se stabileşte  și se votează înființarea Formaţiei Civile de Pompieri a localităţii Zăbrani compusă din 25 pompieri activi, majoritatea meseriaşi cu prestigiu din rândurile cetăţenilor şi 25 membri susţinători care contribuiau material la întreţinerea formaţiei.

În ziua de 10 Septembrie 1879  s-a adus prima pompă de incendiu, iar conducerea comunei a predat în mod festiv în faţa întregii populaţii, acest prim utilaj, membrilor formaţiei, anunțând totodată că s-a aprobat finanţarea construirii Turnului de Instrucţie, cu  o înălţime de aproximativ 13 metri, și două etaje, parterul fiind din cărămidă iar etajul din lemn. O machetă a acestui turn se păstrează şi poate fi văzută în Remiză S.V.S.U. Zăbrani.

Cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea Formației  Civile de Pompieri voluntari a Comunei Zăbrani vor avea loc o serie de manifestări la care vor participa pompierii voluntari din comuna Zăbrani,  precum și pompierii voluntari din localitățile cu tradiție: Lipova, Pecica, Grăniceri, Sîntana, Ineu, Ghioroc, Secusigu, Șagu, Șeitin, Șiria, Vladimirescu, Zădăreni, Nădlac, Frumușeni, Curtici, Macea, Vinga, Livada. Vor fi prezente, deasemenea, formații de pompieri din Germania, cu care Formația Civilă de Pompieri Voluntari  Zăbrani are relații de prietenie și colaborare. Aici amintim formațiunea de pompieri din Rosengarten, care a donat două  mașini de stins incendiu și un microbuz, apoi cei Großbottwar care au donat o scară pentru intervenții la mare înălțime, și nu în ultimul rând cei din Fürth, cu care  pompierii zăbrăneni au o relație specială. Acestia pe lângă faptul că au donat o mașină de pompieri durulează o serie de proiecte nu doar legate de activitatea pompierilor voluntari, ci legate de viața întregii comune. Acestora li se vor alătura  pompierii de origine germană din Zăbrani care acum locuiesc în Germania, precum și pompierii veterani care sau retras din activitate.

Programul dedicat aniversării  a 140 de  la înființarea Formațiunii Civile de Pompieri Voluntari se va desfășura sâmbătă 11 mai 2019 după următorul program:
Ora 9 – Primire delegaţi oficialități la Primăria Zăbrani

Ora 10 – Parada  pompierilor –  defilare – comuna Zăbrani

Ora 11 – Festivități – Stadion „Josef Scheirich” Zăbrani

B.P.