Fă efortul de a citi aceste reguli tibetane de educație. Sigur îți vor prinde bine

Se spune că tradițiile tibetane ascund cele mai bune reguli de educație a copilului. Îl vrei, firește, om, îl vrei educat, îl vrei puternic și apropiat ție. Din cele mai vechi timpuri, tibetanii respectau câteva principii și nu încălcau niciodată regulile pe care le vei citi mai jos.

Una dintre cele mai importante reguli ale educației tibetane este lipsa pedeapsei fizice şi cea a umilinţei psihice. Tibetanii consideră că singurul motiv pentru care unii părinţi își bat copiii este faptul că micuții nu pot riposta.

Iată cele patru reguli esențiale ale educației tibetane:

Prima perioadă până la 5 ani. Copilul ar trebui să fie tratat “ca un prinț”.

Nu trebuie să-i interzici nimic, doar să încerci să-i distragi atenția. Dacă el face un lucru periculos, folosește tactica mimicii supărate şi speriate. Copilul va înțelege perfect acest limbaj. În această perioadă de dezvoltare, micuțul este curios, interesat de lumea înconjurătoare. El nu este capabil să aibă un lanț logic al faptelor sale. De exemplu, dacă copilul a spart un vas scump, el nu știe câți bani ai cheltuit tu pentru al procura și nici cât ai muncit pentru a avea acești bani. Astfel, pedeapsa pentru obiectul spart o va percepe ca pe o demonstrație de forță. În acest fel nu îl vei învăța să nu mai spargă farfuriile, ci să se supună celui care este mai puternic. Crezi că asta îți dorești?

A doua perioadă de la 5 până la 10 ani. Copilul trebuie tratat „ca un sclav”.

Pune-i în față sarcini și cere-i să fie executate. Poți să-l pedepsești pentru neascultare (dar nu fizic). În această perioadă se dezvoltă intelectul la copil. El trebuie să anticipeze reacțiile oamenilor la acțiunile sale, să manifeste o atitudine pozitivă față de propria persoană și să evite manifestările negative. Nu-ți fie frică să-i dezvolți cunoștințele, pentru că e momentul oportun să învețe cât mai mult.

A treia perioadă de la 10 ani la 15 ani. Cum să te comporți cu el? De la egal la egal.

Nu pe picior de egalitate, pentru că oricum părinții au o experiență de viață mai mare și cunoștințe mai multe. Consultă-te cu el de fiecare dată când apar probleme importante și dezvoltă-i simțul independenței. Impune-i tactic punctul tău de vedere prin discuții, sfaturi și consiliere. Dacă nu îți place ceva, atunci avertizează-l de consecințele negative care pot apărea, evitând interdicția fără explicații. Pentru că în această perioadă se dezvoltă gândirea independentă față de lucruri și fapte.

Ultima etapă de la 15 ani. Tratează-l cu respect.

Să educi copilul la această vârstă este prea târziu, nu-ți rămâne decât să culegi roadele muncii tale.

Care sunt consecințele nerespectării acestor reguli?

Atunci când copilul este inhibat până la cinci ani, îi poți suprima interesul de viață, vitalitatea și inteligența. Îl vei învăța să se supună manifestărilor brutale. Astfel, va deveni o jertfă pentru mulți alți ticăloși.

Dacă vei continua cu drăgălășeniile și după cinci ani, va crește un infantil, inapt să înțeleagă rostul muncii și să cunoască trăirile sufletești.

Dacă îl vei trata ca pe un micuț și după 10 ani, atunci el va crește nesigur pe sine. Va deveni dependent de oamenii din jur, de prietenii mai independenți, care pot avea și influențe negative asupra sa.

Dacă nu respecți copilul după 15 ani, atunci el nu te va ierta și va pleca cu prima ocazie de lângă tine, pentru totdeauna.

TRISTAN MIHUȚA