PRO România Arad (coordonator Flavius Măduța – foto) solicită Primăriei Municipiului și celorlalte unități administrativ teritoriale din județul Arad amânarea deciziilor de patrimoniu până la pronunțarea Curții Constituționale asupra Codului administrativ.

Având în vedere faptul că în această săptămână Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a OUG 57/2019 privind Codul administrativ, PRO România Arad solicită în mod public tuturor UAT-urilor din județul nostru amânarea proiectelor de hotărâre care ar afecta patrimoniul.

Ordonanța privind Codul administrativ vizează şi deciziile privind patrimoniul unităților administrativ teritoriale care pot fi luate cu jumătate plus unu din numărul consilierilor locali sau județeni, față de majoritatea de două treimi cum era înaintea lunii iulie când a fost adoptată de către Guvernul Dăncilă.

Dacă ar da curs solicitării PRO România Arad, municipalitatea și celelalte administrații din județul Arad ar evita un haos și multe procese în eventualitatea în care Curtea Constituțională declară Codul administrativ neconstituțional.

Avocatul Poporului, Renate Webber, constată că din examinarea argumentelor utilizate de Guvern pentru justificarea demersului legislativ în calitate de legiuitor delegat, se tinde la inversarea raporturilor constituţionale dintre Parlament şi Guvern. Niciodată situaţia extraordinară şi urgenţa unui demers legislativ delegat nu pot fi acceptate ca o sancţiune a eşecului procesului de legiferare derulat de Parlament, acesta fiind reprezentantul poporului şi unica autoritate legiuitoare. Cu alte cuvinte, dacă PSD nu a reușit să treacă proiectul de lege al Codului prin Parlament, nu poate opta pentru emiterea unei Ordonanțe de Urgență emisă de Guvernul condus de Viorica Dăncilă fără să interfereze cu Constituţia.

B.P.