Eu cred că Turturică e cam selectiv și glumeț. Deși e foarte grav, nu numai acest caz e de competența DNA și sunt convins că nu va fi anchetat, pentru că nici DNA nici vreo altă instituție din România n-are curajul și nici nu este dispusă să deschidă o astfel de „cutie a Pandorei”, ce cangrenizează România de treizeci de ani! Cumpărarea cu bani publici a parlamentarilor, primarilor, leaderilor politici, șefilor de instituții publice, e un sport național ce se practică încă din 1990 și care n-a fost niciodată anchetat de autoritățile publice (Parchet, Justiție).

De ce? De ce când probele sunt atât de evidente și la vedere? De ce nu sunt anchetați cei ce repartizează fonduri publice, pentru voturi, exact înainte de scrutinuri electorale și cei care gestionează fondurile publice, fraudulos, asigurând bani negri pentru campanii electorale? De ce nu sunt anchetați cei ce împart funcții, contra voturi sau pentru a-și asigura non-combatul autorități publice, în cazul încălcării legii? Asta mă întreb și eu, de treizeci de ani și nu am răspuns logic. Pentru că nu există mai evident și cu efecte mai grave, exemplu de corupție politică, decât acesta. Iar PSD este campion incontestabil la acest mod de operare, putând fi creditat ca autorul mecanismului de corupere instituțională.

De la Iliescu, Năstase la Dragnea, toți și-au menținut puterea politică mituind cu bani publici și funcții publice. Așa și-au asigurat suportul electoral, loialitatea funcționarilor și controlul asupra economiei și administrației. Prin cel mai mafiot stil posibil: al cumpărării votului sau al asigurării non-combatului autorității publice, cu bani publici și funcții publice. Or, când autoritatea publică (procurori, polițiști și alte categorii de funcționari), ocolește cel mai important domeniu al corupției, corupția prin mituirea cu bani publici și funcții publice, suntem sortiți să rămânem, incontestabil, statul cel mai mafiot al UE, în care, de la politicieni și până la ultimul funcționar public, fac parte, cu toții, dintr-un angrenaj de tip mafiot, care exploatează naivitatea și ignoranța cetățenilor.

Pavel ROMAN