Cum s-a ajuns ca bugetari, în România, să câștige între 400.000 și 850.000 lei anual, cât nu realizează profit firme cu mii de angajați? Au profitat de prostia, toleranța și frica noastră de sistemul represiv din care au făcut parte! Cât timp vor exista astfel de specimene, oportuniste și ariviste, statul de drept și justiția vor fi o himeră în România, pentru că nimic, absolut nimic, nu justifică acordarea de către stat a unor astfel de venituri.
Cum e posibil ca să existe o astfel de discrepanță uriașă și absurdă între veniturile unui președinte, ale unui premier – persoane care dețin cele mai importante funcții publice și acești funcționari ordinari? Dacă funcțiile pe care le-au ocupat nu sunt la nivelul șefului statului și șefului guvernului, cum naiba sa aibă venituri mai mari? Ce activitate profesională le poate justifica? Și cine sunt cretinii care au inventat cumulul pensiilor speciale cu salariile asigurate de la bugetul de stat? Ce-au avut în cap când au legiferat astfel de anomalii și aberații legislative? Nu-i un sistem mafiot, acesta, bazat pe imperfecțiunile legii, speculat de oportuniști? Și, chiar dacă este legal, nu e imoral,l dincolo de orice accepțiune? Și când e imoral, cum poți să te situezi în fruntea unei instituții unde moralitatea ar trebui să fie dincolo de orice îndoială și să te comporți ca și cum totul ar fi corect? Un imoral la Curtea Constituționala, ce garanție de imparțialitate poate reprezenta? În aceste condiții, or legea este incredibil de proastă – și trebuie corectată urgent -, ori trebuie să acceptăm, oficial, că există un sistem mafiot care controlează sistemul public, pe care statul nu-l poate controla și elimina, ceea ce înseamnă că trăim într-o dictatură mascată, masochistă, a șmecherilor care profită de conjunctură, adică a unei mafii conectată la robinetul cu bani publici, pe care nimeni n-o poate înlătura. Ba, chiar mai grav, profitorii imorali sunt situați în funcții care decid ce este just sau nu.
Cum pot fi acești indivizi imparțiali și corecți, când au în spate un munte de imoralitate? Cum poți decide ce-i just și ce nu-i just, când statutul tău este contaminat de oportunism și ai profitat, imoral, de conjunctură? În astfel de circumstanțe, în curând, tot mediul privat va fi angrenat și silit să asigure, cu prioritate, veniturilor unor astfel de indivizi. Dumnezeule! Ne-am întors in epoca feudală, a baronilor și vechililor, când statul asigură statutul social pe spatele celor obligați să muncească pentru ei, cu forța? Chiar sfidăm, cu o nerușinare, greu de digerat, anii în care trăim și promovăm sistemul feudal, al sinecurilor pe criterii absurde, în epoca democrației în Europa? În care stat din UE, mai există acest gen de funcționari, cărora li se asigură venituri precum șeicilor din Arabia Saudită, proprietari de câmpuri petrolifere, fără nici o justificare logica? Cu astfel de absurdități și anomalii vrem să intrăm în U.E.?
În astfel circumstanțe, nu e clar de ce cei de la Curtea Constituțională, fățiș, dar consecvent, se pronunță împotriva statului de drept și a deciziilor Comisiei de la Veneția? De fapt, unica preocupare a lor e să-și apere statutul privilegiat. Le e teamă că dacă România intra în Schengen, li se vor reduce drastic veniturile, proporțional cu ceea ce au contribuit și cu importanța socială, reală, a funcției exercitate și efectele reale, sociale, ale muncii lor. Pentru că, să fim serioși, cei care azi au asemenea venituri bugetare, n-au fost nici cei mai buni profesioniști, nici cei mai eficienți, nici cei mai performanți, nici cei mai inteligenți, n-au nici o invenție, nici un doctorat care să revoluționeze ceva, nici o activitate care să justifice statutul privilegiat, ci au excelat doar la capitolul oportunism (descurcăreală) și la cel privind faptul că au speculat tot ce s-a putut specula, cinic și fără scrupule! Chiar așa?
Pavel ROMAN