Vestul Sălbatic este un termen des întâlnit în vocabularul nostru pentru a denumi metaforic o situaţie în care avem de-a face cu încălcarea legilor, a regulilor, cu violența şi cu lipsa oricărui gen de conformitate în raport cu regulile convieţuirii sociale, situaţie generată fie de către un mediu infracţional, fie de către persoane obişnuite.

Avându-şi originea în zonele de frontieră americane în perioada 1600–1900, Vestul Sălbatic a stârnit mereu fascinația oamenilor din întreaga lume, devenind astfel un izvor nesecătuit de inspiraţie pentru romane şi film, chiar şi în zilele noastre.

Dincolo de fascinaţia acestui subiect presărat cu faptele de vitejie ale unor personaje, viaţa în Vestul Sălbatic era sursă neîntreruptă de întâmplări periculoase şi viaţa unui om ajungea uneori să atârne doar de un fir de aţă.

Ne-au plăcut filmele văzute din fotoliul confortabil de acasă, numai că în Arad şi tot la o frontieră de Vest, la fel ca în perioada 1600-1900, se fac eforturi disperate de către autorităţile statului să fie respectate regulile de convieţuire socială şi legile în această zonă.

În urma sesizărilor unor ofițeri care au vrut stoparea modului dictatorial și preferențial de a conduce Inspectoratul de Poliție din Arad, unde există și suspiciuni de încălcări ale legii, în luna august a acestui an, Corpul de Control al Ministerului de Interne s-a deplasat pentru un control ce viza verificarea activității inspectorului-șef, Tamaș Ioan.

La data de 26 septembrie 2019, Corpul de Control a transmis  planul de măsuri pentru remedierea deficiențelor la nivelul Inspectoratului de Poliție Arad după ce s-a constatat un număr de 22 de abateri disciplinare.

Deşi actualul inspector-șef a împlinit vârsta de pensionare, adică de 55 de ani la data de 01 septembrie 2019, acestuia nu i s-a cerut pensionarea, așa cum se impunea în această situaţie, având în vedere abaterile disciplinare constatate.

Coincidenţă sau nu, legătură de cauzalitate sau accident, un polițist de informații, ofițer în cadrul Poliției Sântana, comisarul Curt Pavel Cristian împreună cu Enea Victor şi Ciucu Fabian plănuiseră să participe la o partidă de vânătoare autorizată pe fondul de vânătoaree 52 Botfei, aparținând AVPS Poiana Cerbului, în data de 23.08.2019, în jurul orei 19:00.

Urmare a demersurilor legale, le-a fost eliberată autorizaţia de vânătoare seria ACA nr. 1107028 din data de 23.08.2019.

„După ce am semnat autorizaţia privind participarea la partida de vânătoare, în jurul orei 20:00, am plecat spre locurile de pândă, cu autoturismul de teren înmatriculat cu nr. AR18 WVW. Enea Victor şi Ciucu Fabian au rămas la culturile agricole din zona satului Secaci, iar eu am continuat traseul în altă zonă pentru a pune hrană la punctele de hrănire şi pentru a sta la pândă până la lăsarea întunericului. În jurul orei 23:00, aflându-mă pe drumul public DC 9, între satele Secaci şi Bochia, s-a încercat atât acroşarea cât și scoaterea mea în decor, de către un autoturism de culoare închisă, fără plăcuţe de înmatriculare. Consultând baza de date a evenimentelor petrecute în ultimele 24 de ore, la nivelul judeţului Arad, am constatat că persoanele care m-au urmărit făceau parte din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase Arad, fiind consemnat că aceştia au folosit armamentul din dotare, executând 4 focuri de armă, două în plan vertical, două spre autoturismul de teren, de către agentul principal de poliţie Aştefănoaie Ciprian, iar în faţa sediului IPJ Arad se afla parcat un autoturism similar cu cel folosit la şicanarea în trafic și care nu avea plăcuţă cu număr de înmatriculare în față”. 

Urmare a faptelor prezentate anterior, Sav Timotei, care se afla la volanul unui autoturism de teren marca Land Rover cu numărul de înmatriculare AR 82 SAV, declară că: ”în data de 24.08.2019, în jurul orelor 02:00, un logan de culoare albă, neinscripționat cu însemne distincte, având numărul de înmatriculare AR-13-YPY, care avea montat pe bord un girofar de culoare albastră, m-a oprit în localitatea Ineu, pe str. Republicii, în apropierea stației de carburanți LUKOIL. Din autoturismul AR-13-YPY au coborât mai multe persoane care s-au prezentat ca polițiști din cadrul Serviciului Arme, fără a purta uniforme și mi-au solicitat actele de identitate. Ulterior, mi-au cerut să deschid portierele mașinii pentru a fi percheziționat autoturismul. Când am cerut explicaţii în legătură cu oprirea mea în trafic, conducătorul autorismului AR-13-YPY a demarat în trombă, fără a motiva nimic”. 

Totodată, conform celor declarate de către cei care au lucrat de-a lungul timpului la Serviciul Arme, dar și de presa locală, comisarul-șef Grui Călin deține și utilizează în scopuri personale două balize tip GPS, montându-le discreţionar pe diferite autoturisme.

Şi dacă până acum termenul de „Vestul Sălbatic” era pentru mulţi dintre noi doar o metaforă menită să dea viaţă unei idei greu de exprimat pentru ce poate însemna aplicarea discreţionară a legii şi haosul dintr-o societate, iată că pentru un anumit segment al instituţiilor statului acest termen nu mai este doar o metaforă, ci doar…. un mod de viaţă.

(Va urma)

Ciprian D.