Mai contează? Se mai poate repara ceva dacă știm adevărul? Răspunde cineva pentru un astfel de dezastru, creat de niște jalnici amatori și diletanți în ale finanțelor, precum Diaconu, Ponta și Chițoiu, care lansau Direcția Generală Antifraudă, numind-o, pompos, DNA-ul fiscului? Când eu am publicat, în 2013, o scrisoare deschisă către Ponta, în care devoalam faptul că desființarea Gărzii Financiare este o mare eroare și este o măsură de tip mafiot, mi s-a spus că sunt subiectiv. Când am arătat că desființarea Gărzii Financiare va avea efecte grave asupra prevenirii și combaterii evaziunii fiscale, pentru că se eliminau din sistem foarte mulți profesioniști și nu poți elimina de pe scenă o instituție și înlocui cu una creată pompieristic, toți mi-au spus că sunt răutăcios și că bat câmpii. Acum, după șase ani, s-a demonstrat că aveam dreptate și că era absurd și stupid să se creadă, așa cum susținea Diaconu, că poți înlocui un specialist format în mulți ani, cu unul care n-avea nici o experiență și nici pregătire de specialitate.

Credeți că atunci când au luat decizia desființării Gărzii Financiare, Ponta, Chițoiu și Diaconu, n-au știut că nu pot fi înlocuiți comisarii Gărzii Financiare cu milițieni, ofițeri SRI, curve, popi, lipitori de afișe, beizadele, nepoți sau amante, cu care au infestat instituția? Au știut, domnilor! Dar au premeditat totul. Pentru că mafia care i-a propulsat pe Chițoiu, Diaconu și Ponta, în fruntea ANAF și Guvernului, exact asta a urmărit: să distrugă autoritatea publică care prevenea și combătea frauda fiscală, înlocuind-o cu o caricatură nefuncțională și ineficientă, pe care s-o poată controla prin intermediul politicului (fapt ce nu era posibil în cazul Gărzii Financiare). Și au reușit. Iar diversiunea cu nivelul mare de corupție din Garda Financiară a ținut, deși nu existau probe și nici dovezi pertinente. Iar Diaconu, Ponta și Chițoiu au realizat ce nici Al Capone și nici mafia siciliană n-au reușit: distrugerea fiscului (ANAF și Garda Financiară) și protejarea fraudei fiscale.

Au trebuit sase ani să iasă la iveală adevărul: că reorganizarea ANAF, așa cum au făcut-o Diaconu, Ponta și Chițoiu, a fost cel mai mare și grav atac mafiot la adresa statului. Pentru că nu numai Direcția Generală Antifraudă se află în colaps. Toată ANAF se află în colaps, iar faptul că între 2013 și 2019, încasările la Bugetul de Stat au scăzut cu 5%, constituie dovada incontestabilă a diletantismului și amatorismului managerial al lui Diaconu, Ponta, Chițoiu, Dragnea, Mișa, Teodorovici și toți cei care au administrat ANAF după 2013. O dovadă care ar trebui să fie suficientă pentru ca acești indivizi să răspundă în fața legii pentru deciziile lor, în favoarea mafiei fiscale, prin care au prejudiciat bugetul public cu zeci de miliarde de lei. Pentru că n-au făcut-o din prostie, ci premeditat. Or, când am spus că Diaconu, Chițoiu și Ponta nu au reorganizat ci dezorganizat ANAF, la comandă mafiei fiscale și că Direcția Generală Antifraudă, e o cacealma din punct de vedere al prevenției și combaterii evaziunii fiscale, fiind o instituție unde au fost angajați premeditat beizadelele, amantele, rudele și protejații politicienilor, pentru a fi incapabilă de performanță, mi s-a spus că blufez și că n-am dreptate și o să văd, peste maxim doi ani, ce eficientă va fi această instituție.

Au trecut însă nu doi, ci șase ani, iar rezultatul se vede: instituția nu-și acoperă nici a șasea parte din cheltuieli. Când am spus că Antifrauda nu realizează, cu aproape triplu personal, nici jumătate din cât realiza Garda Financiară, din punct de vedere al încasărilor fiscale sau în ce privește prevenția, mi s-a spus că nu știu ce vorbesc. Deși am solicitat, nimeni n-a vrut să publice cifrele (indicatorii și realizările), așa cum se publicau pe timpul Gărzii Financiare și nimănui nu i se părea dubioasă ascunderea datelor. Acum se vede de ce le țineau ascunse, nu? Când am spus că sediile Direcțiilor Regionale Antifraudă Fiscală au fost stabilite conform solicitărilor mafiei, adică departe de focarele evaziunii fiscale și că vor concura la eliminarea caracterului operativ și inopinat al controlului fiscal, acesta devenind o sperietoare doar pentru naivi, mi s-a spus că nu înțeleg mecanismul.

Care mecanism? Cel prin care pentru o intervenție urgentă, ai nevoie de aprobarea centrului, adică de la șefii numiși politic, din București? Pentru o intevenție rapidă, era și e nevoie de telereportare, pentru ca Antifrauda să fie prezentă, în timp real, la locul săvârșirii faptelor. Ca să nu mai vorbim de „promptitudinea” cu care răspunde Antifrauda la solicitările altor instituții sau ale cetățenilor: conform raportului Curții de Conturi, sute de sesizări sau solicitări, având și doi ani vechime, sunt neinstrumentate. Asta înseamnă control inopinat și operativ? Când am spus că Direcția Generală Antifraudă nu poate fi eficientă cu o astfel de adunătură „pestriță” de personal, ca cea creată de Diaconu și Chițoiu și că stabilirea sediilor regionale, va genera costuri uriașe, nejustificate, mi s-a spus că n-am răbdare și mă pronunț prea repede. Acum ce mai spuneți, domnilor, când după controlul Curții de Conturi, tot ce-am spus s-a confirmat? Dacă relecturați ce-am scris, din 2013 și până în prezent, veți constata că n-am exagerat cu nimic.

De șase ani atrag atenția că Diaconu, Ponta, Chițoiu, Dragnea, Teodorovici, mână în mână cu mafia fiscală, au distrus ANAF și au transformat-o într-un instrument păpușat de mafia politică și fiscală. Ce așteptați? Ca încasările la buget să ajungă la tristul record de 25% din PIB ca să înțelegeți unde-a ajuns autoritatea șl eficiența ANAF, reorganizată de Diaconu, Chițoiu, Ponta, Dragnea și Teodorovici? Și așa suntem pe ultimul loc în UE la colectarea taxelor și impozitelor. Vreți să fim exmatriculați din UE pentru că am cedat colectarea taxelor și impozitelor către mafia fiscală? Că mai au puțin și depășesc 40% din PIB! V-ați uitat în gura unui vameș, care și-a construit un hotel dim fraudele cu țigări, din duty-free (unde soția era asociată cu evazioniștii) și chiar l-ați crezut specilist când promitea că va reforma ANAF și susținea că a curățat ANAF de corupții din Garda Financiară? Adică nu subalternii lui, vameșii, care au făcut din vămi, SRL private și erau culeși de procurorii DNA, cu autocarul, pentru mită, erau corupții. Ci comisarii Gărzii Financiare, care au instrumentat cele mai importante și complexe cazuri de fraudă fiscală din România, nu?

Pentru un om normal, acuzele lui Diaconu la adresa personalului Gărzii Financiare, au fost și sunt exact ca ale lui Dragnea la adresa lui Kovesi. Cam în genul: tatăl corupților, arată cu degetul spre alții și era credibil. Asta da, diversiune! Și să nu mai vorbim de SRI, care, după ce-a participat la „geneza” Direcției Generale Antifraudă – crezând că vor controla, astfel, frauda fiscală , în interesul lor, nu pentru a o diminua, eliminând pe cei mai competenți din Garda Financiară, prin mijloace murdare (diversiune, minciună, șantaj) s-a mutat „cu cățel și purcel” la Antifrauda, crezând că e suficient sa ai o legitimație de inspector antifraudă și evazioniști se predau, chiar dacă ești o nulitate profesională -, acum se fac că nu știu ce se întâmplă, când ar trebui să-și asume mizeria creată și să răspundă pentru cheltuirea inutilă a banului public. OK! Acum știm adevărul! Ce facem? Nu credeți că exemplul Direcției Generale Antifraudă ar trebui să provoace un tzunami în administrația publică și în politică? Nu credeți că ar fi cazul ca niște indivizi, care au acționat premeditat, la comanda mafiei fiscale, distrugând ANAF, să fie cercetați penal pentru sabotarea bugetului public? N-ar trebui deparazitată Direcția Generală Antifraudă de toate caricaturile profesionale recrutate de Diaconu, Chițoiu și Ponta (mulți, bănuiesc, pe bani)?

Știți că există în Direcția Generală Antifraudă zeci de inspectori care n-au întocmit nici un act de control, în șase ani de zile, luându-și banii degeaba (semnatul actelor întocmite de colegi, nu se pune!)? Știți că există inspectori care au 100% acte întocmite pierdute în instanță, dovadă că sunt nulități profesionale? În ce bază sunt plătiți aceștia cu 7000 lei/lună? Știți că există inspectori antifraudă a-i căror părinți, soții, soți, rude, comit fraude fiscale (cu legume, fructe, tigarete, achiziții intracomunitare, etc.) și sunt cercetați pentru fraudă fiscală? Știm, dar băgam capul „precum struțul în pământ” și ne facem că nu vedem și nu înțelegem că la înființarea Direcției Generale Antifraudă Fiscală, mita a fost suverană, iar când se pune fireasca întrebare: cum au ajuns acești analfabeți funcționali în Antifraudă, evităm să acceptăm adevărul. Cum și-au făcut treaba comisiile de examinare? Cum altfel decât executând comenzile mafiei? Ceea ce mi-e teamă însă e că, cu toate constatările Curții de Conturi, cacealmaua Antifraudă va continua (și la alte instituții), cu același scenariu stupid, plătit și suportat nejustificat de contribuabilii corecți, devenind unul dintre episoadele, deja banale, ale murdarului serial prin care politizarea administrației, fără limite, distruge, încet dar sigur, statul și sărăcește bugetul public.

Pavel ROMAN