Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19).

Direcția de Sănătate Publică a judeţului Arad va include persoanele care sosesc în România din China continentală sau una din localitățile afectate din regiunile Veneto, Lombardia  şi Piemonte din Italia, în categoria celor care trebuie să stea după revenirea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Persoanele din alte localităţi din regiunile Lombardia şi Veneto intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat după revenirea în România.

11 localităţi din regiunile Lombardia si Veneto sunt în carantină: Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo si San Fiorano şi o localitate din regiunea Piemonte – Cumiana.

Noile măsuri vor fi transmise de către Ministerul Sănătății către unitățile sanitare și medicii de familie, prin direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București.

Toate persoanele, care se încadrează în definiția de caz suspect, vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

Sunt suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre și aeriene. Direcția de Sănătate Publică a judeţului Arad asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei, cu specialiști din cadrul direcțiilor de sănătate publică.

Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus si măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și vor fi elaborate informari zilnice privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române.

Gripa este o boală acută, infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal. Calea de transmitere a virusului gripal este calea aerogena, prin picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane, care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.

Semnele şi simptomele gripei constau în frison, febră (39-40°C), dureri de cap, ale globilor oculari, ale muşchilor şi articulaţiilor, stare de slăbiciune generală, senzaţia de înţepături în nas şi gât, strănut, secreţii nazale apoase, nas înfundat, tuse seacă, chinuitoare.

 Direcţia de Sănătate Publică a  judeţului Arad face următoarele recomandări:

▪ evitarea aglomeraţiilor;

▪ evitarea contactului cu persoanele bolnave;

▪ păstrarea distanţei (cel puţin 1 metru) faţă de persoanele bolnave care tuşesc sau strănută;

▪ folosirea şerveţelelor în caz de tuse sau strănut şi aruncarea acestora la coşul de gunoi după utilizare;

  • respectarea etichetei de tuse (se tuseste în plica cotului, nu direct în palme);

▪ igiena corecta a mâinilor, prin spălarea frecventă, cu apă caldă şi săpun, după ce strănutăm, tuşim, ne suflăm nasul şi înainte de a mânca;

▪ creşterea rezistenţei generale a organismului prin consumul alimentelor bogate în vitamina C (fructe, legume);

▪ aerisirea în mod regulat a încăperilor (săli de clasă, dormitoare);

▪ îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului;

▪ evitarea staţionării în frig timp îndelungat;

▪ prezentarea obligatorie la medicul de familie odată cu apariţia primelor semne de boală, evitarea supraaglomerarii unitatilor de primiri urgente ale spitalelor si a automedicatiei

▪ izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor diagnosticate cu gripa si care nu necesita spitalizare

▪ vaccinarea antigripala.

Reamintim: NU luați antibiotice fără consult medical

CĂTANĂ CONSTANTIN, director DSP Arad

1 COMENTARIU

  1. Sunt interesante in general ,comunicatele’ din domeniul sanatatii.Si in trecut au fost multe exemple.Daca apare un ,focar de risc’,se incearca diminuarea mediatica a problemei.Ori pt a nu provoca panica ori pt ca nu au solutii de rezolvare(cate pericole nu au trecut pe langa noi,fara sa stim de ele)Alta data se ,umfla’ problema,pt a arata ce competenti sunt unii,dupa trecerea crizei.Cetateanul este f.rar informat „la obiect”.

Comments are closed.