Schimbarea conducerii administrative la UBB ar fi un dezastru pentru camarila creată în spatele lui Ioan-Aurel Pop. Cel care conduce de facto, la acest moment, este Dan Lazăr, iar pentru a se asigura că dezmăţul pe banii universităţii va continua, a pregătit echipa, care i-a asigurat succesul lui Ioan-Aurel Pop, pentru Daniel David.

Campania de presă în favoarea lui Daniel David se bucură de un PR bine pus la punct şi nu este exclus să fie plătită tot din banii UBB, dat fiind faptul că, în condiţiile în care Ioan Chirilă ar fi ales rector al Universităţii, banii Universităţii vor trebui cheltuiţi transparent, creşterea nejustificată a personalului adminsitrativ fără a exista numărul de studenţi va înceta şi, mai mult, vor exista anumite întrebări cu privire la modul în care au fost angajați fratele lui Dan Lazăr, cadru didactic la Facultatea de Bussines, unchiul (fratele mamei), șofer şi cum s-a intermediat achiziția clădirii de la Hotel Topaz.
Că tot vorbeam despre clădirea Topaz, trebuie amintită prietenia strânsă a lui Dan Lazăr cu Emil Boc, prietenie din care a rezultat în anul 2013, achiziţia acestei clădiri pentru fieful PDL de la Ştiinţe Politice.
Pentru Dan Lazăr nu a fost o problemă în a-şi manifesta în mod plenar talentele abracadabrande în materie de finanţe, căci, până la urmă, tot el a fost co-artizanul tăierilor de salarii, în calitatea pe care o deţinea la acel moment, aceea de secretar de stat în guvernul Boc.

La acest moment, toată această camarilă pe care o recunoaştem din regimul de tristă amintire a lui Traian Băsescu şi-a păpuşat în persoana lui Daniel David, candidatul perfect.
Vorbeam de o campanie de presă foarte susţinută pentru Daniel David şi un singur clik pe Google mi-a deschis orizontul minţii. Iată câteva dintre panseurile de aur aparţinând ilustrului de renume mondial, Daniel David:  În paradigma comunistă întotdeauna partidul era deasupra legii. Pe mine mă şi distrează trist obsesia asta cu statul paralel. În perioada comunistă partidul controla totul, iar de aici, mulţi cu mintea formată atunci şi încă nedecontaminaţi de comunism cred că dacă ai câştigat alegerile controlezi totul, Parlament, Guvern, puterea judecătorească. În ţările democratice însă există separaţia puterilor în stat. Dacă ai câştigat puterea prin alegeri, nu înseamnă că poţi controla totul şi că devii stăpânul României! Poţi controla Parlamentul (dar şi aici trebuie să dai opoziţiei rolul ei şi să o protejezi), poţi propune Guvernul (dar nu te substitui tu ca Parlament sau partid Guvernului) şi poţi influenţa prin legislaţie justiţia (dar nu o poţi conduce!). Nu eşti şeful României şi nu poţi să faci ce vrei.
La putere a ajuns o generaţie crescută în paradigma comunistă, mulţi (nu toţi) din cei care sunt la putere acum sunt tinerii din perioada comunistă, care s-au format atunci cu o anumită paradigmă de gândire. Eu cred că uneori ei pot fi de bună-credinţă – unii chiar îşi iubesc ţara, dar paradigma nu-i lasă să se comporte decât prin prisma a ceea ce au învăţat atunci, iar componenta de naţionalism-ceauşist este foarte puternică, toate reflexele lor sunt de tipul acesta. Ei nu înţeleg că aceste reflexe, într-un spaţiu vestic în care s-au integrat România şi tinerii, nu mai pot fi acceptate.
Îmi place să cred că profilul este sintetizat de versurile cantecului „Un om real„:

”…Sunt un om de carne și de vis
De pământ și cer,
Nimeni încă n-a ucis
Partea mea de mister…
…Sunt un om, sunt real
Între nuntă și final
Libertatea mea
E libertatea ta.
Liber sunt, nesupus,
Sunt un om spre Polul Plus
Iar deasupra mea
Doar Dumnezeu va sta…”
Notă: Deşi cântecul „Un om real” este şi imnul unui partid politic, PNL, nu am interese şi/sau angajament politic; pur şi simplu îmi place mesajul psiho-valoric al textului!
„Acum 2-3 ani, eram aproape să plec din țară. M-am enervat, până la urmă, spunându-mi: De ce să lăsăm țara altora?”, a spus profesor doctor Daniel David.
„Da, au fost două momente. Când am terminat postdoctoratul nu știam dacă mă întorc în țară sau rămân în Statele Unite ale Americii. Până la urmă m-am întors în țară, asta pentru că a fost un leadership deștept la Universitatea Babeș Bolyai care mi-a spus: vino și fă la universitate ce ai făcut acolo, având toată libertatea. A contat foarte mult, altfel aș fi rămas acolo.”
”Dacă reuşim să implementăm un proiect de ţară ca acesta, prin care ideile de descentralizare a puterii şi de valorizare a individului autonom să pătrundă inclusiv în curriculumul şcolar, în mass-media, în spaţiul public, în business, atunci poate în 5-10 ani vom vedea schimbarea. Importat este însă şi să ai un leadership care să-şi asume proiectul şi să-l implementeze programatic.
Cei din paradigma veche vor fi foarte greu de schimbat, dar ei trebuie acceptaţi aşa cum sunt (toţi suntem la fel de importanţi ca membri ai societăţii). Hai însă să-i facem să înţeleagă că dacă nu doresc să se schimbe, măcar să nu pună frână direcţiei în care merge ţara şi generaţia tânără”.
Spuneam mai devreme că lecturând panseurile cu iz psihedelic apârţinând lui Daniel David orizonturile mele s-au deschis larg precum ferestrele unei case nelocuite şi mi-am amintit o glumă aparţinând lui Emo Philips: „Când eram mic mă rugam în fiecare noapte să primesc o bicicletă nouă. Apoi, am realizat că nu aşa merg lucrurile cu Dumnezeu, așa că am furat o bicicletă şi L-am rugat să mă ierte.”
Cam aşa stau lucrurile şi în cazul lui Daniel David, după chiar spusele sale: şi-ar fi dorit o carieră de cercetător, a făcut un postdoctorat în SUA, dar un „leadership deștept” la Universitatea Babeș-Bolyai l-a chemat în ţară pentru a nu lăsa „ţara altora”, de parcă ţara aceasta ar fi fost locuită de vreun popor nomad…
Trebuie remarcată, în mod deosebit, „diversitatea” vocabularului lui Daniel David. Probabil a deschis în trecere o carte motivaţională şi i-au plăcut într-un mod aproape obsesiv cuvintele „leadership” şi „paradigmă”, iar acum vrea să le integreze în toate aspectele vieţii sale.
Puncte negative/ Slăbiciuni: toleranţă mai scăzută la frustrare, credit prea mare acordat oamenilor, uşor „dispreţ” faţă de prezent (prea „future-oriented„) – din autodescriere – sursa Blogul lui Daniel David.
Vă las pe dumnevoastră să descoperiţi eclectismul elucrubrant al asocierilor de tipul „prea future-oriented”, dar pentru mine acest Daniel David rămâne doar un personaj cu pretenţii de intelectual, ce merită contemplat de la distanţă, căpătând chiar accente savuroase, sub aspectul profilaxiei afecţiunii numite grandomanie, însă indezirabil prin tupeu.

Ciprian DEMETER