Conform Ordinului MSP 1466/20.08.2008, cazurile de gripă şi infecţii respiratorii acute sunt raportate statistic numeric, săptămânal, conform Metodologiei de supraveghere a gripei, a infecţiilor respiratorii acute (ARI) şi a infecţiilor respiratorii acute severe (SARI) pentru sezonul 2019-2020, de către toţi furnizorii de servicii medicale din județ: medicii de familie și spitalele.

Raportarea statistică a datelor de morbiditate în perioada sezonieră se face săptămânal, în fiecare zi de luni, pentru săptămâna precedentă..La nivel naţional, activitatea gripală  a avut un trend uşor descrescător, menţinându-se în continuare la o intensitate înaltă şi cu o extindere naţională.

La nivelul judeţului Arad sunt raportate pănă în prezent un număr total de 11 cazuri de gripă sezonieră, confirmate prin probe de laborator. În săptămâna 9 (24.02- 01.03.2020) în judeţul Arad au fost înregistrate 5 cazuri de gripă sezonieră A, cu 3 cazuri mai multe decât în săptămâna precedentă. Cele 5 cazuri sunt înregistrate la copii cu vârsta cuprinsă între 3-10 ani, copii nevaccinaţi şi care la acestă dată sunt monitorizaţi. Până la această dată nu au fost înregistrate cazuri de deces prin gripă sezonieră .

În județul Arad numărul de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate medie, cu răspândire în tot județul. Au fost raportate de furnizorii de servicii medicale (medici de familie și spitale) următoarele date:

  • în săptămâna 9 a anului 2020, numărul înregistrat de viroze respiratorii a fost de  2264 cazuri, cu 104 de cazuri mai puține decât în săptămâna precedentă şi cu 1253 mai multe cazuri decât în aceeași săptămâna a anului 2019, fapt explicat prin decalarea debutului gripal în anul 2020.
  • în săptămâna 9 a anului 2020, numărul înregistrat de pneumonii respiratorii a fost de 350 cazuri, cu 37 de cazuri mai puține decât în săptămâna precedentă şi cu 53 de cazuri mai mult decât în aceeași săptămâna  a anului 2019.

În contextul epidemiologic actual determinat de starea de urgenţă pentru sănătatea publică declarată la nivel internațional de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca urmare a infecţiilor cu noul Coronavirus apărut recent şi în Europa şi în condiţiile măsurilor adoptate în România pentru prevenirea şi limitarea extinderii îmbolnăvirilor cu COVID-19, în judeţul Arad la data de 03.03.2020 situaţia se prezintă astfel:

  • 0 persoane sunt în carantină, în spaţii special destinate în acest scop, imediat după revenirea în România,
  • 101 persoane şi 45 contacţi familiali ai acestora sunt în auto-izolare la domiciliu timp de 14 zile de la întoarcerea în România.

DIRECTOR EXECUTIV DSP Arad, CONSTANTIN CĂTANĂ

 

 Recomandări privind infecţia cu noul coronavirus( COVID-19)

Zece elemente comportamentale care trebuiesc urmate:

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
  2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
  3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
  4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
  5. Nu luați medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;
  6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
  7. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
  8. Produsele ”MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;
  9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele in carantina din Europa de mai puțin de 14 zile;
  10. Animalele de companie nu transmit coronavirus.

 

.