Ce ipocriți!

După ce ne-au jefuit peste cincisprezece ani (au achiziționat „PETROM” la 1/3 din prețul real al pieței, preluând furturile PSD/Năstase și au exploatat petrolul românesc la o redevență stupid de mică – stabilită de Guvernul Năstase și Guvernul Tăriceanu, pentru ca „OMV” să suporte și să ascundă furturile politicienilor de la „PETROM”), transferând, în Austria, miliardele reprezentând profitul obținut din prelucrarea și vânzarea țițeiului românesc, „OMV” vorbește de solidaritate, „miluindu-ne” cu un milion de euro, dintr-un profit de sute de milioane de euro? Asta înseamnă solidaritate corporatistă? Jefuirea resurselor unei națiuni, profitând de lăcomia, corupția și prostia guvernanților și returnarea, din interes cinic, a unei fărâme din ce a jefuit? Asta reprezintă solidaritate și participare la criza celui ce ți-a făcut „cadou” miliarde de euro? Putem fi naivi, dar nu chiar tâmpiți! E ca și cum ne-au luat pâinea de pe masă, se ghiftuiesc și, chipurile, miloși, ne oferă firimiturile rămase! Sau ca și cum ne-ar sponsoriza din contul nostru bancar! Cum adică ne dau cadou, ce e al nostru? Țițeiul, pe care ei îl exploatează, îl valorifică si-l transformă în profit, nu e al poporului român? Îl aduce OMV din Austria? Și, desigur, pentru asta, vor să fie aplaudați  si vor să le fim recunoscători? Faceți un calcul simplu și realizați ce înseamnă13 milioane de barili de țiței (cât exploatează anual OMV din România), vânduți la prețul pieței (bursă), față de redevența încasată de statul român de la OMV (între 3,5 și 13% din valoarea producției brute).

Adică, mai pe înțelesul tuturor, statul român a pus la dispoziția OMV țiței în valoare de 325.000.000 dolari (la prețul de azi, de 25 dolari/baril), pentru care OMV plătește o redevență de maxim 42.000.000 dolari. Adică, numai din țiței (scăzând cheltuielile de exploatare, de 12 dolari/baril), OMV realizează un profit minim în valoare de 169.000.000 dolari anual. Și ei ne „miluesc” cu 1.000.000 de euro! De fapt, acesta este cinismul corporatist! După ce te jefuiește, profitând de prostia și corupția celor ce administrează averea națională și fac miliarde de lei profit din jaf, mimează că simpatizează cu cel jefuit, returnându-i un mic procent din jaf. Și nu degeaba, ci pentru a-si cosmetiza imaginea și a da impresia că-i pasă de ce se întâmplă.

Nu fiți naivi să credeți în sentimentul de empatie al OMV! E o șmecherie corporatistă! E o mutare pentru viitor și pentru realizarea scopului: prelungirea contractului de exploatare a rezervelor de țiței și a gazului din Marea Neagră! Doar e vorba de o pleașcă de peste 169 mil, dolari anual (la prețul de 25 dolari/baril) sau peste 500 milioane de dolari anual la preșul de 75 dolari/baril. Însă, nu e totuna sa te așezi la masă ca unul care, chipurile, ți-a oferit sprijin, în vreme de criză, „când te ardea măseaua” sau ca unul căruia nu i-a păsat decât de acumularea de profit (cum e, în fapt, realitatea). Pentru că, având în vedere „istoria” relațiilor cu OMV, să fie clar: pentru așa zisul ajutor oferit (în fapt returnează o mică  parte din ce a jefuit, din care peste 30% este al statului român), OMV va avea pretenția prelungirii contractului de exploatare a petrolului românesc (pe care îl exploatează, nelegal, din 2014, printr-un act adițional semnat de Guvernul Ponta, care s-a substituit Parlamentului), la aceeași redevență de batjocură, ca și până acum (adică aproape gratis). În plus, va vrea obținerea monopolului și pe exploatare gazului românesc.

Deci, așa zisul cadou din solidaritate, oferit de OMV, este un cadou otrăvit, care n-are nimic cu empatia, pentru că nici o corporație nu face cadouri din empatie. Corporațiile, dacă le analizați comportamentul real, sunt cele mai cinice și lipsite de empatie entități din lume! Așa este și OMV! Cum credeți că a obținut și-și menține „privilegiile” monopoliste în exploatarea petrolului și gazului românesc? Prin mecanismul concurenței sau licitației? La bursă? Aiurea! Analizați legăturile dintre clasa politică românească (soții, copii, nepoți, amante, cunoștințe, etc.) și OMV-PETROM și veți înțelege mecanismul prin care OMV jefuiește  România, respectiv cum obține, în continuare, exploatarea țițeiului românesc la prețul de 3,25 dolari/baril (prețul actual al țițeiului). Faceți o listă cu persoanele plătite regește de OMV-PETROM, numite în diferite funcții (șefi de birouri, servicii, șefi de stații de distribuție, șefi de depozite de carburanți, directori, membrii în consilii de administrație, etc.) și veți înțelege exact mecanismul prin care OMV-PETROM continuă să jefuiască România, exploatând petrolul și gazul românesc, la prețuri batjocoritor de mici, realizând profituri uriașe.

Analizați legăturile dintre Năstase, Patriciu, Tăriceanu, Băsescu, Dăncilă, Dragnea, Ponta și mulți alți decidenți politici, direct sau indirect (prin firme de casă, cărora le-au asigurat protecția), cu OMV-PETROM și veți înțelege mecanismul și dimensiunile reale ale corupției instituționalizate în România și de ce autoritățile publice, din România, nu numai că nu se arată interesate de renegocierea redevenței cu OMV, dar nici nu-i întreabă cum măsluiesc cifrele, ajungând să raporteze profit mai mic decât profitul realizat din diferența dintre redevență și prețul la bursă al țițeiului exploatat și prelucrat. Or, când țițeiul ne aparține și din vânzarea lui la prețul pieței, am putea încasa minim între 160 și 500 mil. dolari pe an, chiar avem nevoie de pomană de la OMV?

Suntem într-o criză profundă, medicală, care, inevitabil, va genera o criză economică ce va destabiliza România. Avem nevoie disperată de fonduri pentru a supraviețui economic. Nu de pomană! Și, totuși, deși avem aceste resurse, precum petrolul, gazele și alte resurse naturale, care, exploatate corespunzător (la prețul pieței mondiale) ne-ar putea asigura o parte din fondurile necesare supraviețuirii economice, nu apelăm la ele. De ce? De ce să ne împrumutăm când putem valorifica, eficient, ceea ce avem în „bătătură”? Lăsăm pe alții să facă profit și să ne facă pomeni, în loc să-l facem noi? De ce nu ia masuri Guvernul în acest sens? De ce nu renegociază contractul de exploatare a petrolului și gazului, cu OMV-PETROM? De ce nu sancționează OMV pentru încălcarea clauzelor contractului de privatizare, prin închiderea activității „ARPECHIM” Pitești, ce a avut ca și efect falimentarea „OLTCHIM” Râmnicu-Vâlcea, făcându-ne dependenți 100% de import, pentru toate produsele petrochimice? Răspunsul e simplu și deja retoric: din cauza corupției instituționalizate. Iar ca să ascundă adevărul, să adoarmă vigilența populației și să cumpere tăcerea și complicitatea presei, OMV-PETROM, cu complicitatea celor aflați la putere, mai aruncă, din când în când, cate un oscior mulțimii tolerante, sub formă de donație și mai plătește niște reclame inutile, trusturilor media care le-ar putea șifona imaginea și devoala jocul cinic și mârșav.

Tipic corporatismului ce exploatează lăcomia și corupția!

Pavel ROMAN