Lipsa de comunicare, neasumarea deciziilor de către toți factorii implicați, lipsa unei voci unitare care să transmită punctual informațiile în mediul public, panica populației, panica personalului din spitale, întrebările mass-media rămase fără niciun răspuns, precum și alte motive bine întemeiate, au produs astăzi reacția, destul de târzie am putea spune, autorităților.
Surse bine informate ne-au declarat că la nivelul Prefecturii Arad urmează să fie constituită o „celulă de criză” formată din specialiști care să gestioneze mult mai bine decât până acum situația Covid-19 în județul și municipiul Arad.
Drept urmare, astăzi sau mâine, dacă informațiile noastre sunt exacte, celula de criză va prelua decizia asupra metodelor și acțiunilor instituțiilor publice din județ, pentru a exista o singură voce, unitară, care să dicteze lupta în criza coronavirusului.
Revenim cu mai multe amănunte, inclusiv componența acestei „celule, în măsura în carea le vom primi.
Update
În urmă cu câteva minute a venit și confirmarea oficială a știrii noastre, Instituția Prefectului publicând un comunicat de presă prin care anunță că această celulă de criză (sau grup de suport, cum e numit) a și fost înființată deja. Redăm integral comunicatul:
„Astăzi a fost creat un grup de suport format din reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Arad, Consiliului Județean Arad, Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad – Unitatea de Primiri Urgențe, Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, Casei Județene de Asigurări de Sănătate Arad și societății civile, cu rol de gestionare a problemelor privind infecția cu noul coronavirus: aprovizionarea cu materiale de protecție și echipamente medicale necesare pentru protejarea cadrelor medicale față de infecția cu noul coronavirus, organizarea fluxurilor medicale astfel încât să fie asigurată asistența medicală în parametri optimi pentru toți pacienții (COVID-19 și non-COVID-19), precum și asigurarea de personal specializat suplimentar, în caz de necesitate, pentru pacienții infestați cu noul coronavirus SARS-Cov-2.
Situația epidemiologică generată de răspândirea infecției cu noul coronavirus reclamă măsuri excepționale de prevenire, dar totodată și acțiuni de solidaritate a societății, prin care aceasta să vină în sprijinul celor care luptă în prima linie.
„Avem nevoie de solidaritate în aceste momente, de lucru în echipă, iar pe modelul Rețelei solidarității, care vine direct în ajutorul oamenilor afectați de noul coronavirus, am decis să creem acest Grup de suport pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, pentru toate cadrele medicale ce își desfășoară activitatea acolo și sunt în prima linie. Colaborăm, ne consultăm și luăm decizii. Am cooptat medici, economiști specializați în partea de achiziții, vom face un schimb de informații permanent, astfel încât să asigurăm o cât mai bună funcționare a spitalului de care depinde viața noastră, a arădenilor. Am schițat deja un plan de acțiune, iar mâine îl vom definitiva astfel încât să putem veni în cel mai scurt timp în întâmpinarea nevoilor spitalului. Lucrăm pentru achiziția suplimentară de materiale de protecție și echipamente, încercăm să utilizăm cât mai bine toate resursele pe care acest județ le are în lupta împotriva acestui virus”, a declarat Prefectul Județului Arad, domnul Gheorghe Stoian.
Grupul de suport a fost înființat astăzi prin hotărârea Grupului de suport tehnic privind gestionarea bolilor înalt contagioase la nivelul județului Arad, iar membrii lui se vor întâlni zilnic sau ori de câte ori este necesar pentru analiza și rezolvarea situațiilor apărute la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. ”
Nota redacţiei: Noi, comuniştii de la Flacăra roşie am preluat o vorbă care zice cam aşa: a şaptea zi după Scriptură. În cazul de faţă, la două săptămâni de la izbucnirea bolii. Ce să mai zicem? Ăştia ne conduc.