Ce se întâmplă la Spitalul județean Arad, este efectul politizării instituțiilor publice și administrației publice, respectiv al furtului resurselor alocate sănătății (prin lucrări efectuate de mântuială, dotări cu aparatură inutilă și neperformantă, la preturi astronomice, toate efectuate de clientela politică, ce practică para-ndărătul) și minciunii politicianiste prin care s-a ascuns „gunoiul sub preș” atâția ani! Pleacă, de regulă, din sistemul sanitar, în primul rând oportuniștii, adică cei care au profitat de sistemul ticăloșit, care au stat cât a fost bine și cât s-a colectat șpaga și s-a lucrat maxim patru ore la stat și restul în privat, unde își trimiteau pacienții și-i jumuleau, în complicitate cu firmele de distribuire a medicamentelor.

Acum, când trebuie să pună umărul, adică să muncească, pe bune, opt, zece, douăsprezece sau chiar douăzecișipatru de ore și există riscuri, o șterg pentru a nu risca să se infecteze. E cinstit, deontologic și moral? Sigur că nu! Dar îi pasă unui om fără conștiință, cu un astfel de caracter? Unuia care a văzut în sistemul sanitar, exclusiv, un prilej de a face avere, are rost să-i spui de datorie, onoare, sacrificiu? Pe ei nu i-au interesat decât banii pacientului, primiți direct sau de la buget, nu sănătatea și viața pacientului. Pe de altă parte, pe bună dreptate demisionează alții, întrucât echipamentele de securitate sunt doar pe hârtie, nu și în realitate. Or, trebuie să fii iresponsabil să ai contact cu pacienți infectați, fără măsuri de protecție, lucrând fără combinezoane, măști, dezinfectanți, expunându-te pentru a salva posturile celor puși politic în funcții.

Mai ales când sistemul este condus de politruci incompetenți, precum șeful DSP Arad, care, după ce-au girat furtul resurselor, la comanda celor ce-au beneficiat (clientela politică), susțin că spitalele sunt dotate la standardele necesare și există suficiente materiale pentru asigurarea protecției personalului medical. Că doar trebuie acoperit și ascuns jaful practicat de clasa politică, nu? Și cine s-o facă dacă nu cei ce au fost puși în funcții, de cei ce-au spoliat sistemul medical? Însă, așa cum am spus, cea mai mare vină o poartă politizarea instituțiilor pentru furtul banilor publici și instalarea clientelei politice în funcții publice, că răsplată pentru că au deservit mafia politică sau o deservesc. Când numești în funcții de decizie, incompetenți, doar pentru a asigura protecția furtului banului public (resurselor), efectul este cel logic: vine momentul când mămăliga explodează! Culmea e, că adevărații autori ai dezastrului, adică politicienii de tip Falcă, Cionca, Căprar, Trifa și alte specimene de acest gen, ce au asigurat devalizarea banilor alocați sănătății, nu numai că nu-și asumă responsabilitatea, ci, cu tupeu și nesimțire totală, profită de ocazie, adică de ignoranță, toleranță și momentele dramatice, pentru a-și cosmetiza imaginea, promițând că vor face și asigura, ceea ce ar fi trebuit să facă și să asigure până acum.

Deci, după ce-au patronat dezastrul, tot ei se prezintă ca fiind soluția providențială. Așa funcționează un sistem mafiot ce a acaparat întreg sectorul public.

Pavel ROMAN

1 COMENTARIU

  1. In 30 de ani,o gramada de personaje mai mult sau mai putin legitime(consider legitim persoana pt care am contribuit si eu cu un vot,reusit sau gresit)au rarit banul public dupa bunul plac.Daca-i adunam pe toti din Romania care ,s-au realizat’ prin resursele amintite,va rezulta gramada amintita la inceput.Gramezile reprezinta o entitate fara personalitate.Asa cum suntem noi,masele pentru ei.Asadar gramezile(vagonabile) ar fi timpul sa aiba nostalgia stalinismului.Adica:sa puna mana pe lopeti in p …a mea si sa faca Romania navigabila.Pentru a beneficia de respect,trebuie sa fie testati de cei care cu onor(pardon,greata am vrut sa spun)ii tolereaza.

Comments are closed.