La Spitalele din Arad, cu mici deosebiri, situaţia bolnavilor de coronavirus este asemănătoare cu cea de la Suceava. Asemănările sunt izbitoare în privinţa spitalelor în care administraţia PNL şi-a făcut simţită prezenţa, iar acum conducerea dezastruoasă a PNL ameninţă întreaga ţară.

Ar trebui punctată şi o deosebire, aceea că sucevenii nu au fost niciodată cuprinşi de virusul grandomaniei şi autosuficienţei care i-a bântuit pe arădeni până au ajuns să fie oroarea întregii țări la capitolul incompetenţă şi tratamente demne de Evul Mediu pentru bolnavi.

De bine de rău, sucevenii au ajuns în această situaţie tocmai din cauza faptului că în ţara lor nu şi-au putut câştiga o pâine şi mai mult de jumătate din populaţia judeţului a fost nevoită să meargă peste hotare pentru un loc de muncă, pe când arădenii s-au bucurat de-a lungul timpului de beneficiile micului comerţ de la graniţa cu Ungaria, ca să nu vorbim de traficul cu combustibil, ţigări sau alte produse, care s-a desfăşurat nestingherit sub oblăduirea autorităţilor şi a șefilor de servicii, numiţi în funcţii pe criterii politice.

Numai că vine o vreme când le vom plăti toate, va veni o vreme inclusiv pentru decontarea nepăsării şi incompetenţei, căci mizeria adunată de-a lungul vremii sub preşul Ardealului, condus de cele mai sinistre personaje ale istoriei, stă să dea pe alături şi oamenii nu mai pot tolera acest lucru la nesfârşit.

La Antena 3, o pacientă intră în direct şi se roagă cu lacrimi de moderatorul emisiunii să facă cineva ceva pentru bolnavii care sunt internaţi la Spitalul Municipal Arad căci cei care intră în acest spital nu mai au vreo şansă. Scene desprinse parcă din documentarele despre lagărele naziste. Probabil superioritatea care i-a caracterizat pe ardeleni dintotdeauna i-o fi determinat să se compare cu vreo rasă ariană!?!?

În prezent, la Spitalul Municipal Arad sunt internate opt asistente infectate cu coronavirus care îşi primesc tratamentul cu sincope, în sensul că tratamentul pe care trebuie să-l primească dimineaţa, îl primesc după ora 16. Mai poate avea un tratament eficacitate dacă este administrat cu intermitenţe? Este o întrebare la care orice persoană căreia i s-a prescris un tratament pentru o perioadă lungă de timp poate să răspundă, cu atât mai mult un medic. De unde aceste întreruperi nejustificate în administrarea medicamentaţiei, cine a dispus acest lucru şi, deşi nu vreau să emit nişte teorii ale conspiraţiei, cui folosesc aceste metode????

Este clar că la Spitalul Municipal Arad lucrurile au scăpat de sub control, iar aceste metode nu fac cinste unei instituţii a cărei menire este aceea de a salva vieţi. Aceste cadre medicale au fost infectate cu coronavirus în timpul exercitării atribuţiilor profesionale, iar pentru asta, ar trebui să aibă toată recunoştinţa şi aprecierea noastră însă la fel de adevărat este că trebuie să luptăm pentru viaţa fiecărui om care se află în suferinţă.

De mai bine de o lună nu există în farmacii un produs aflat pe schema de tratament împotriva coronavirusului, Plaquenil, care se poate cumpăra doar cu rețetă eliberată de medici specialiști. De ce autoritățile statului nu verifică cine sunt medicii și-au permis să prescrie acest medicament, doar preventiv, pentru anumiți oameni care nu au nimic de-a face cu Covid-19, și au reușit să golească stocurile din farmacii, punând în pericol viața celor într-adevăr bolnavi, spitalele neavându-l în stoc.

Lipsa de transparenţă a instituţiilor statului se regăseşte în ultima vreme şi în Spitalele din România. Toate măsurile luate de către autorităţi se rezumă doar la statul în casă şi la distanţarea socială, măsurile economice întârzie să apară, iar odată cu sărăcirea populaţiei vor fi inerente lipsa igienei şi o alimentaţie proastă, care vor face loc altor maladii decimând populaţia şi sufocând instituţiile medicale. Cu toate acestea, guvernul întârzie să apară cu soluţii pentru redresarea economiei, a agriculturii şi a sistemului sanitar. Aceeaşi lipsă de transparenţă se regăşte şi în spitale, în sensul că nu se mai fac autopsii, sub pretexul riscului de infectare cu coronavirus, pacienţi cu comorbidităţi sunt raportaţi ca având cauză a decesului infecţia cu coronavirus, nu se ştie care este tratamentul aplicat pentru acest virus, deşi există un protocol în acest sens, nu se ştie dacă spitalele au asigurat stocul necesar de medicamente, iar bolnavilor li se asigură tratamentul cu intermitenţe, nu sunt consultaţi de medici specialişti ci doar de către medici rezidenţi şi de către asistente.

Pentru România secolului XXI aceasta este o imagine de coşmar şi dacă cineva şi-ar fi închipuit măcar că umanitatea va ajunge la acest stadiu de decadenţă morală şi la o asemenea abrutizare, probabil ar fi făcut-o doar pentru un scenariu de film, căci asemenea lucruri sunt de neimaginat pentru o zonă a ţării care s-a vrut întotdeauna un exemplu de civilizaţie şi umanism.

Este trist că în această perioadă viaţa unor oameni a ajuns să fie considerată exclusiv subiect de beneficiu. Nu vreau să fiu acuzat de cinism, însă de cele mai multe ori, condiţiile dure de viaţă sunt indispensabile pentru a scoate la lumină ceea ce este mai bun în personalitatea umană, iar aceste situaţii sunt menite să scoată la iveală curajul oamenilor de bine care îşi doresc un alt destin pentru România decât acela de a fi conduşi de incompetenţă şi atrocităţi.

Edgar Allan Poe spunea „curaj nu înseamnă să fii curajos atunci când îţi convine”. Aşadar, fiți curajoşi când situaţia o impune şi fără să cântăriți prea mult consecinţele, căci cea mai terifiantă consecinţă care vă aşteaptă acum este sănătatea precară a copiilor şi apropiaţilor voştri sau chiar pierderea vieții lor şi nu ştiu câţi dintre voi sunteţi pregătiţi să o acceptaţi.

Ciprian DEMETER

 

 

 

2 COMENTARII

  1. Pe lângă cele opt mai sunt cu siguranță si altele cu forme mai ușoare care se tratează acasă, izolate bineînțeles pe banii lor! Un caz stiu eu !

  2. Ma bucur sa vad ca si presa centrala acorda atentie aradului ( scris cu a mic ), pentru ca sub conducerea PNL a devenit o localitate nesemnificativa in care nu mai sunt stiri ci doar zvonuri. Conducatorii actuali nu au realizat ca minciuna politica obisnuita nu functioneaza in cazul problemelor reale.

Comments are closed.