Ăștia, gen Ponta, asta fac ca să rămână  în politică. De treizeci de ani, tot împart, ce nu există în realitate! Adica ce nu se produce și nu se colectează! Flecari, fără profesie reală (ce-a confirmat, Ponta, ca procuror? Știți vreun caz răsunător rezolvat de Ponta?), mincinoși și diletanți, cei gen Ponta se mențin la putere mituind ignoranții și naivii cu tot felul de pomeni, care mai de care mai stupide și fără sursă bugetară. Deși știu foarte bine că economia nu poate susține astfel de pomeni (nu se colectează din taxe și impozite nici cât să se acopere cheltuielile curente), politicienii ascund faptul că pomenile se dau tot din banii naivilor. Pentru că, după ce-au vândut tot ce era a celor mituiți și înșelați și și-au tras partea lor, fără să fie trași la răspundere, politicienii au trecut la o nouă stratagemă: la împrumuturi, făcute în numele naivior, pentru a-i mitui. Împrumuturi pe care tot cei mituiți le vor rambursa. Numai că, doar o parte din împrumuturile făcute, vor ajunge la cei mituiți. Grosul va rămâne la dispoziția politicienilor, asigurându-le pensii speciale, salarii mai mari ca în Germania și SUA și comisioane uriașe returnate de firmele clientelare politic, cărora li se atribuie lucrările făcute cu bani împrumutați. Se ghidează după principiul: după noi, potopul! N-au limite și nu le pasă de viitor!
Asta este rețeta PSD (și nu numai), cu care sunt prostiți românii, de treizeci de ani. Vând ce este al românilor și împrumută în numele românilor, fără să se gândească vreo clipă că ceea ce fac este iresponsabil și înseamnă amanetarea viitorului a câtorva generații. Și mai spunem că nu suntem proști și nu „ne furăm singuri căciula”! Din cauza lacomiei și iresponsabilității politicianiste și a incompetenței manageriale, nu mai avem aproape nimic. România mai există doar scriptic, pentru că, în realitate, aproape nimic nu ne mai aparține. Nu mai avem păduri, nu mai avem petrol, nu mai avem gaze, nu mai avem energie electrică, nu mai avem terenuri agricole, adică murim de foame și de frig și, în curând, ne vom pierde casele și curțile pentru că va trebui să achităm impozite majorate,  pentru a plăti datoriile acumulate de guvernanți. Și, totuși, conștienți că ne-au vandut și amanetat, continuăm să ne uităm în gură unui flecar, precum Ponta, care continuă să ne promită mită din bani împrumutați în numele nostru, pe care noi va trebui să-i restituim. Chiar nu înțelegem ce se întâmplă? Chiar acceptăm această cacealma politicianistă, în schimbul unui salar sau a unei pensii asigurată din bani împrumutați, pe considerentul fatalist că altă variantă nu avem?
Cât de naivi putem fi, să lăsăm pe cei de la guvernare să ia bani din bănci, în numele nostru, ca să ne mituie cu ei, bani pe care noi tebuie să-i restituim? Și nu să restituim cât am primit, plus dobanda. Ci și cât au furat ei s-au și-au atribuit prin salarii uriașe, pensii și stipendii nesimțite (diurne, cheltuieli de deplasare, indemnizații consilii de administrație, etc.), cheltuieli cu nepotismul și clientela politică! Acesta se numește management performant? Asta înseamnă guvernare eficientă? Să împrumuți miliarde de euro, pentru a asigura salarii, pensii, pensii speciale și para-ndaratul din comisionarea lucrărilor publice, fără a avea asigurate resursele bugetare pentru a restitui împrumuturile? Asta fac guvernanții de treizeci de ani. Rostogolesc datoria publică, adăugând noi împrumuturi, pentru a le plăti pe cele scadente și pentru a asigura plata salariilor și pensiilor, fără să le pese că astfel înrobesc populația pentru zeci sau sute de ani. Bolnav de putere și disperat că nu va mai fi în viitorul Parlament, asta ne promite și Ponta și Ciolacu, pentru a-și face imagine: pomeni din bani împrumutați, pe care nu ei, ci noi va trebui să-i restituim. E corect? E moral? Nu e, cumva, ca și cum ți-ai gira vecinul sa ia un credit, din care primești o mică parte, cu condiția ca tu să-l restitui?
Cam așa fac Ponta, Ciolacu și restul politicienilor, cu noi. Iau credite, girând cu averea publică (a tuturor), împart banii după bunul plac, iar când vine scadența, noi restituim creditul! Și ce dacă ei dispar din politică, precum Năstase, Dan Ioan Popescu și alții de teapa lor? După ce-au vândut resursele naturale ale României și au împrumutat miliarde de euro, au avut grijă să-și asigure comisionul. Și trăiesc liniștiți, consumând milioanele de euro încasate din vânzarea averii publice sau comisioanele din împrumuturi, in timp ce noi aplaudăm, că proștii, pe unul că Ponta, ce ne promite mită din bani împrumutați în numele nostru. Unde ești Caragiale? Că, pe timpul tău, politicienii erau pionieri la prosteală!
Pavel ROMAN