Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a explicat la Digi 24 ce înseamnă starea de alertă, după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că este posibil să se recurgă la această măsură începând din 15 mai.
Potrivit lui Iohannis, o decizie în acest sens va fi luată săptămâna viitoare.
Augustin Zegrean a declarat că pe timpul stării de alertă nu pot fi emise ordonanțe militare iar cetățenii nu pot fi amendați.
„Starea de alertă este mai simplă, mai mică decât starea de urgență. Starea de urgență este la nivelul ministrului de Interne, decretată de președinte. Starea de alertă este declarată de Comitetul pentru situații de urgență, cu aprobarea premierului”, a explicat Augustin Zegrean, la Digi24.
Fostul președinte al CCR spune că toate ordonanțele militare emise în ultimele săptămâni de Ministerul de Interne vor expira odată cu încheierea stării de urgență.
„În starea de alertă nu se pot da ordonanțe militare. Se pot da doar ordine, care nu au aceeași putere. De asemenea, în starea de alertă nu se pot stabili amenzi. Dacă vor să mențină amenzile, vor trebui să dea o lege”, a mai spus Zegrean.
Sursa: Digi 24