Instituțiile de cultură din lume fac eforturi pentru „a rămâne la suprafață”. Toate postează concerte, clipuri, interviuri, concursuri, prezentări de instrumente, acțiuni educative, în grupuri mai mari sau mai mici, în condiții vitrege, cu dotări tehnice conform posibilităților…
Numai la Arad sunt blamați artiștii care au inițiative de acest fel și muncesc serios la elaborarea lor! Și cine îi blamează? Chiar conducerea instituției din care fac parte!
Cum poți susține ca materialul sonor din clip aparține Filarmonicii din Viena? Cum poți afirma ca artiștii fac aerobic? Nimeni nu a susținut ca acolo e Filarmonică! Sunt artiști ai Filarmonicii care nu au nevoie de acordul managerului să-și facă meseria din plăcere în propria locuință, sa se asocieze cu alți artiști, să cânte împreună și să posteze! Fără recompense financiare! În șomaj tehnic!
Dacă era un cvartet, era tratat la fel? Dacă era un pianist sau un organist? Ar fi fost bălăcarit? Dar concertele cu formații mici, în locații neconvenționale, cu cinci instrumentiști și neapărat cu dirijor, cu o singura repetiție, reprezinta Filarmonica? E sunetul Filarmonicii?
Ani de zile, concertele Filarmonicii au fost filmate din balconul central, pentru uz intern. Unde sunt filmările, de ce nu se transmit? E greu? Nu a protestat nimeni când s-au făcut aceste filmări. TV ARAD are zeci de concerte ale Filarmonicii. Proteste au fost doar atunci când anumite persoane veneau cu instalații profesionale sa se înregistreze, fără pic de respect față de orchestră, fără a întreba măcar dacă suntem de acord, încălcând cu obrăznicie legea drepturilor de autor.
Filarmonica nu înseamna doar conducerea. A critica conducerea nu înseamnă a lovi în Filarmonică. Filarmonica înseamnă în primul rând personalul artistic. Sa fie clar!

Filar-SindArt Arad

Foto: Arad Events