Și ce, dacă? Nu-i a lui? Nu este el, Falcă, „stapânul inelelor” Aradului? Știți pe altcineva, în ultimii cinsprezece ani, care a avut drept de veto împotriva deciziilor lui Falcă? Îl poate opri cineva s-o facă, adică să vândă UTA și stadionul (reconstruit – parțial -cu banii Primariei, adică ai arădenilor), dacă vrea, chiar în pierdere? E vreo instituție capabilă să se ia la trântă cu mafia politică, până când nu primește ordin?

Și, știți să fie vreun ordin împotriva lui Falcă (doar dacă n-au pus ceva la păstrare, cei de la DIICOT, în dosarul lui Codruț Marta, în care umbla zvonuri că ar fi niscaiva interceptari despre modul cum se rambursa TVA în „parohia” lui Falcă și despre „sponsorizare” la „Glasul Aradului”)? Eu unul, nu știu! Până când n-o să înțelegeți adevărul (dacă-l veți înțelege vreodată!) lucrurile rămân așa cum sunt stabilite: politicienii, gen Falcă, fac ce vor, nu ce-ar trebui, cu averea publică și banii publici. După comportament, ei nu sunt administratori, ci proprietari, de facto, ai averii publice și a banilor publici. Vând tot, iar după ce nu mai au ce vinde, ne amaneteaza si viitorul. Din acest punct de vedere,

Falcă nu e altceva decât creația sistemului politico-mafiot care spoliază Romania în interesul mafiei bugetare. Adică, un pilon greu al mafiei bugetare, care dirijează, necondiționat, bugetul Aradului. Un șmecheras, oportunist, care, după ce-a profitat de rudeniea cu Seculici și si-a rezolvat, prin căsătorie, politic, cariera profesională, profită și de naivitatea contribuabililor, pe care îi spoliază, beneficiind de toleranța (extrem de suspectă, dacă facem abstracție de mituirea prin funcții atribuite politic) a fiscului, Curții de Conturi și organelor de cercetare penală, lovite de „orbul găinilor” când e vorba de verificat banii publici cheltuiți de administrația Falcă.

Falcă, pentru că poate, vinde orice aparține domeniului public, client să aibă! În occident, acolo unde autoritatea statului funcționează și nu e subordonată sistemului politico-mafiot (denumit, fals, politic), unul că Falcă era demult în pușcărie, pentru devalizarea bugetului public, prin atribuire de contracte mafiei clientelare, familiei, sau prin efectuarea unor lucrări publice a caror necesitate e mai mult decât îndoielnică. Pentru că, da, acolo există legi antirisipă a banului public, care se respectă și se aplică. Însă, pentru că în România, mita și traficul de influență politic, cu funcții în administrația publică – deși este nelegal și constituie infracțiune – se practică în mod curent, fără ca vreo instituție a statului să intervină și să sancționeze aceste fapte, autorii n-au nici o problemă. Din contra, chiar dacă faptele sunt devoalate sau instrumentate, ori sunt protejate de imunitate politică, ori sunt grațiate de Parlament.

Cu alte cuvinte, proști sunt cei care nu le comit, pentru că nu pot, nu cei ce sunt onești. Ei, pentru că dețin puterea și au învățat cum pot fi manipulați contribuabilii, înseamnă că pot și nimeni nu-i poate opri. În aceste circumstanțe, când Falcă a atribuit (și, se pare, încă atribuie), politic (dându-și sau nu, acordul), toate funcțiile publice deconcentrare și locale, direct (interimar) sau prin concursuri „fantomă”, de ce va mirați că n-are nici o problemă și continuă să mărșăluiască prin administrație, distribuind, preferențial, banii publici și averea publică, clientelei politice? Nu e logic? De peste douăzeci de ani, partidele aflate la putere traficheaza toate funcțiile publice din administrația publică, subordonându-și-o și vasalizându-și-o în totalitate, încât aceasta, din gardianul averii publice, a devenit paznicul celor ce-o fură.

În consecință, ca recompensă, pentru funcțiile primite, logic, nimeni nu-l întreabă pe Falcă ce face cu banii publici și cu averea publică, respectiv de ce acționează preferențial, administrându-le în interesul unor grupări de tip mafiot, care sunt abonate constant la contracte publice. Dar dacă instituțiile publice, gen ANAF, Curtea de Conturi, Poliția, ANSVSA, ISC, etc. ar avea șefii numiți, prin concurs, apolitici? Ce-ar constata? Ce altceva decât că mare parte din banii alocați pentru lucrări de infrastructură sunt fraudati și, ulterior, spălați prin tot felel de scheme mafiote, se întorc la partid și la liderii politici, fără ca autoritățile publice să fi întrebat, vreodată, de ce lucrările publice, plătite din bani publici, valorează dublu, triplu și chiar de patru ori cât în sectorul privat și de ce sunt făcute neconform calitativ, fără termene de garanție (șoselele reparate, modernizate sau nou construite, nu rezistă mai multe de-o iarnă)!

Păi, când beneficiezi de o astfel de „imunitate” din partea autorității publice, anti-control și verificare, pe bază de numiri în funcție, mai are rost sa întrebăm de ce face Falcă ce vrea în Arad, cu stadionul și echipa de fotbal și Aradul arată, în prezent, precum favelele braziliene, în care s-a construit după ureche (a se citi proiectele diletante ale Elei Falca)? Și de ce se aprobă, în draci, proiecte, mari consumatoare de fonduri, neoportune (schimbări borduri, reparare trotuare pavate, reasfaltare drumuri deja asfaltate, iluminat electric în sere, iluminat electric pe centurile Aradului, repavare parcări inutile, amenajări în parcuri industriale, infrastructură în cartiere rezidențiale) și nu se aprobă cele de strictă necesitate?

Or, când nimeni nu e întreabat de ce administrează astfel averea orașului și de ce costurile lucrărilor de infrastructură, plătite din bani publici, sunt astronomice în comparație cu cele de pe piața privată, cine ar fi atât de naiv să nu profite? A vorbi de morală și a te aștepta la morală în politică, în cazul lui Falcă, e ca și cum ai vorbi de „funie în casa spânzuratului”!

Vin alegerile și e foame mare de bani! Ați auzit, cumva, că mercenarii de presă și publicitate, specialiști în manipulare, să lucreze gratis? De unde bani și comisioane, pentru campanie, dacă nu se vinde UTA, stadionul sau alte bunuri din domeniul public, ori nu se contractează, la suprapreț, obiective de infrastructură? Oare câți din clasa politică actuală, specaliști în minciună și manipulare, ar rămâne dacă administrația publică ar fi depolitizată și și-ar face datoria?

Unde ar ajuge cei ca Falcă?

Pavel ROMAN

(p) (t)