Chiar așa! De ce nu sunt întrebați, cei din vămi, de ce nu funcționează sistemele de supraveghere și scanerele, sau cum au ajuns să se defecteze, toate, în toate punctele vamale și nimeni să nu se sesizeze? De ce nu constituie Parlamentul, o comisie de anchetă? De ce nu anchetează DIICOT-ul modul cum au fost distruse sistemele de supraveghere care aveau rolul monitorizării traficului de droguri? De ce nu sunt monitorizați și trași la răspundere cei ce le defectează, intenționat? Pentru că defectarea intenționată a acestor sisteme de monitorizare, e un act de distrugere și sabotaj a activității de monitorizare, cu consecințe foarte grave. Răspunsul, chiar dacă ni se pare absurd, e simplu: nimeni nu asigură mentenanța acestor sisteme de supraveghere și nu monitorizează defectarea lor, pentru că banii obținuți din contrabanda din vămi alimentează clasa politică aflată la putere, de peste treizeci de ani de zile.
Contrabanda din vămi reprezintă una dintre sursele de bază ale pușculiței politice! Or, în aceste circumstanțe, eliminarea contrabandei din vămi, e bună, doar ca slogan de campanie electorală, destinat fraierilor care cred că există vreo forță politică în România care vrea, cu adevărat, să reducă frauda fiscală. La asta se rezumă eliminarea contrabandei din vămi. La sloganul electoral. Dincolo de campanie, totul revine la normal, cu camerele de supraveghere orientate către arăturile de toamnă sau primăvară și cu scanerele defectate la comandă! O singură dată au funcționat, fără ca funcționarii din vamă (vameșii, polițiștii) să știe că sistemul era activat și a-ți văzut ce s-a întâmplat: România era cât pe ce să rămână fără vameși și polițiști de frontieră (remember, loturile de șpăgari luate cu autobuzele și elicopterele, de la Moravița, Siret, Albița, Naidăș etc.). Și dacă nu intervenea puterea politică, taifunul ar fi măturat, cu certitudine, și jumătate din actuala clasă politică, conexată la șpăgile obținute din contrabanda din punctele de trecere a frontierei.
Deci, nu vă mirați nici că avem peste 20.000 de cazuri de COVID! Mare parte dintre cei care au trecut, „fentând” scanerele și sistemele de supraveghere, nu veneau din Ungaria, cum au declarat, ci din Italia, Spania sau Germania și și-au rezolvat problema tot prin șpagă! Ca să nu ma vorbim de tonele de „praf” cu care alimentăm occidentul, din lipsa scanerelor. Cum naiba să ne primească UE, în Schengen, fără sisteme de supraveghere și scanere? Era una dintre condiții, nu?
Pavel ROMAN