Ce să spun! Ce dezvăluire senzațională, că, în piețe, în loc de marfă autohtonă, se vând produse din UE sau import! Chiar nu știau, cei de la ANPC și restul autorităților, că asta e o practică veche de treizeci de ani? Nu știau cei de la ANPC, ori cei de la DGA, Antifraudă și DNA, că șefii piețelor, împreună cu polițiștii, inspectorii ANPC, ANSVSA, iau șpagă și închid ochii, de ani de zile, la o astfel de concurență necinstită, pe care o fac șmecherii, adevăraților producători? Doar acum s-au prins? Atunci ar trebui concediați pentru prostie! Mecanismul e simplu: șmecherii, prin șpagă, obțin, de la primării corupte, certificate de producător (de regulă de unde au domiciliul ei sau părinții). În baza certificatelor obținute legal (unii au și terenuri) sau nelegal (au terenuri dar nu cultivă niciodată, nimic) vând cantități uriașe de legume și fructe, declarate că fiind produse de ei, dar aduse din UE sau import. Și tot prin șpagă, pe baza certificatelor de producători, obținute fraudulos, închiriază, la înțelegere necinstită cu șefii piețelor, toate mesele din piață, lunar, încât dacă vreun producător real vrea să-și vândă producția, n-are nici o șansă. Și totul sub ochii și cu concursul autorităților, care se prefac că nu știu ce se întâmplă. De ce? Pentru că șpăgile colectate de la șmecheri sunt foarte mari și de aceea lucrurile merg astfel.
Nu mă credeți? Monitorizați proprietățile șefilor piețelor, a polițiștilor ce s-au ocupat și se ocupă de piețe; interesați-vă cât costă să obții un post de șef într-o piață din Timișoara, Iași, Craiova sau București; ce șpagă trebuie să dea un polițist pentru a fi „arondat” să se ocupe de piețe și o să înțelegeți ce se întâmplă și de ce continuă să se vândă produse din UE sau import, ca marfa produsă în Romania, în detrimentul celor autohtone, în piețe. Așa că, de fapt, pe lângă că n-au nici o șansă să-și desfacă produsele în supermarketuri, producătorii autohtoni nu sunt lăsați nici în piețele agroalimentare să-și valorifice recolta. Nu de concurență, ci de mafia politico-interlopă și de nepăsarea și ipocrizia celor de la ANPC și a altor instituții.
Vrei să vinzi marfa, produsă cu mari sacrificii? Ești condiționat s-o vinzi la cei care dețin mesele în piață. Și nu oricum, în profit, ci la prețurile stabilite de ei. Adică la prețuri sub prețul de producție. Pentru că din profitul realizat, mafia trebuie să susțină și șpăgile! Așa funcționează mizeria și corupția, în piețele agroalimentare, de ani de zile. Cu șefii piețelor și polițiștii, inspectorii ANPC și Antifraudă, în prim plan. Funcționari care dețin averi colosale, făcute din șpăgile primite pentru a favoriza comercianții și a defavoriza producătorii. Averi pe care nimeni nu le verifică  proveniența!  Nici ANAF (prin Direcția de control al averii persoanelor fizice), nici DGA,  nici parchetele, nici DNA. Chiar nu se poate stârpi această mafie care falimentează agricultura țărănească? Ba, se poate! Dar nimeni nu vrea,  pentru că e o fabrică de bani negri. Nimeni nu vrea să facă cel mai elementar lucru posibil și obligatoriu. Să verifice dacă deținătorii de certificate de producător, au produs ceva și să monitorizeze, zilnic, cantitatea de produse expusă la comercializare și comercializata. De ce? Pentru că de la țăranii care vând zarzavaturi, fructe sau alte produse pe care le-au realizat prin muncă, șefii piețelor, inspectorii și polițiștii nu primesc șpagă. Or, în România, fără șpagă nu mai funcționează nimic! Așa că, pentru a se asigura șpaga, piețele au fost transformate într-un focar de corupție și evaziune fiscală, protejate politic și administrativ.
Pavel ROMAN