Preşedintele Filialei Judeţene Arad a Confederaţiei Patronatul Român, ing. Ioan Marin Crişan  a trimis, la finalul lunii aprilie, către Ministerului Economiei, Energiei şi  Mediului de Afaceri o petiţie prin care solicita punctual sprijin real în protejarea firmelor mici şi mijlocii, cu preponderenţă a celor cu capital 100% românesc.

Luând act de solicitările punctate de către ing. Ioan Marin Crişan,Virgil Daniel Popescu, ministrul Economiei, Energie şi Mediului de Afaceri, a răspuns tuturor problemelor  sesizate privind salvarea IMM-urilor şi a firmelor româneşti.

În continuare vă prezentam o parte dintre măsurile implementate:

  • acordarea şomajului tehnic în cuantum de 75% din salariul brut acordat dar nu mai mult de 75% din câstigul salarial mediu brut aferent anului 2020.
  • angajatorii afectaţi, ale căror încasări şi venituri au scăzut cu 25% faţă de primele două luni alei anului 2020, şi care nu au capacitatea de a plăti toţi salariaţii, vor putea beneficia de măsurile OUG 30/2020, respectiv de plata şomajului tehnic din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru cel mult  75% din angajaţii care au contracte active.
  • acordarea de garanţii de stat pentru IMM-urile eligibile, în condiţiile în care acestea accesează anumite credite.
  • Fondul naţional de garantare a creditelor pentru IMM garantează până la 90% din valoarea finaţărilor, în anumite condiţii legale.

„ Prin petiţia trimisă Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, respectiv domnului ministru Virgil Daniel Popescu, am dorit să tragem un semnal de alarmă în ceea ce priveşte greutăţile cu care se confruntă firmele arădene şi cele din întreaga ţarăi. Mă bucur de luarea de poziţie a domnului ministru, mă bucur că a fost deschis la dialog şi că a răspuns punctual problemelor ridicate decătre noi, precizând modul de rezolvarea a acestora. Mă adresez  firmelor membre ale Filialei Judeţene a Confederaţiei Patronatului Român din Arad şi a tuturor firmelor arădene, şi care vor informaţii suplimentare să ne contacteze. Ţin să reiterez ideea că împreună vom depăşi aceste momente grele prin care trece economia românească şi că vom reuşi să ne păstrăm firmele cu capital 100% românesc” a declarat ing. Ioan Marin Crişan.