Vor fi verificate firmele cu fonduri europene care au incasat si somaj tehnic, dar si PFA-urile si intreprinderile familiale

Finanţarea şomajului tehnic de către stat în perioada stării de urgenţă produse de pandemie a însemnat sute de mii de plăţi făcute către angajatori. În perioada imediat urmatoare încep însă controalele, anunţate oficial de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.
  Astfel, vor fi verificate obligatoriu firmele care au avut fonduri europene, dar care au încasat şi şomaj tehnic precum şi PFA-urile şi intreprinderile familiale.  

Ministul muncii doreşte ca Inspectia Muncii să iasa pe teren şi să facă verificari, deoarece sunt companii care au intrat în panică şi şi-au suspendat activitatea. Urmează să fie verificata situatia celor care au avut fonduri europene şi, în acelaşi timp, au încasat şomaj tehnic.

 Exista verificări care se vor face în permanenţă, şi acestea nu for fi doar la firme, ci şi la PFA-uri, şi la intreprinderi familiale. 

Potrivit datelor centralizate de Inspectia Muncii şi publicate de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, publicate luni 25 mai 2020, la nivel naţional se înregistrau 403.459 de contracte de munca ca fiind încetate.
  Dintre cele 403.459 contracte de munca înregistrate ca încetate, un numar de 71.603 sunt din categoria Comerţ cu amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 71.300 din Industria prelucrătoare şi 59.583 din Construcţii. 

De asemenea, numarul contractelor de munca suspendate înregistrate, vineri 22 mai 2020, în evidenţele Inspecţiei Muncii, era de 586.462. 

Dintre acestea, 150.225 sunt din Industria prelucrătoare, 96.322 sunt din domeniul Comerţ cu amănuntul şi repararea autovehiculelor şi motocicletelor, şi 100.069 din domeniul Hoteluri şi Restaurante.