Instructorul meu, un ardelean pur-sânge, cu o răbdare infinită, îmi zicea întotdeauna, când parcam lateral: „numa’ hârcia să intre întră cine șî ‘cela gin față și ginăpoi!” După care se dădea jos și se uita lung să vadă cum am parcat și ce distanță am lăsat între mașini. Dar, na, toate astea se întâmplau în cretacicul timpuriu. Acum ajunge să pornești și să oprești jucăria, că iei carnetul. Iar femeile nu conduc prin Europa, ci numai bărbații din dotare, deoarece carnetele lor sunt mai pleoștite decât ale soților. Pe asta chiar n-am s-o înțeleg niciodată. De ce să nu conduci prin țări străine când mergi cu familia în concediu? Presupun că nu există soț pe planetă care să nu aprecieze dacă nevasta ar conduce, fain-frumos, iar el ar sta în dreapta, cu o berulă în mână, jucându-se „fazan” cu pruncii. Nu?

Azi dimineață, mergând spre serviciu, am parcat lateral stânga, lângă piață, atât de artistic, încât între mașinile din față și din spate și mașina mea mai puteai introduce, să zic, cam o palmă, așa… Cumpăr rapid niște apă și două iaurturi și fug la mașină. Nu m-am mișcat destul de repede însă. Proprietara mașinii din față nu mai putea ieși din aliniament, cică „din cauza mea”, că am parcat „fix în curul ei”, deși, documentându-mă puțin, între mașina ei și cea din față erau circa 30 de centimetri. Mult mai mult, deci, decât am avut eu la dispoziție să intru inițial între cele două mașini de care vă ziceam. I-am zis să stea puțin, că ies. Ea: „Cum ieși, că n-ai loc? Îmi lovești maaașiiina! Vaaai, ce situație! Să chemăm pe cinevaaa!” Am încercat să o liniștesc, spunându-i că exact cum am intrat fără să o lovesc, așa o să și ies. Ea, ieșită din minți și total neîncrezătoare: „Ești o tâmpită!”
Eu, încă în „limite”: „Cucoană, nu te mai răscocora așa, că ies acum și-o să ai loc de două mașini să pleci unde vrei”.
Ea: „Nici să vorbești românește nu știi! Toate proastele au azi carnet.”
Și a urcat în mașina ei, rugându-se, pesemne, să ies fără s-o lovesc. Nu, nu a dat mai în față.
Cât despre mine, am ieșit tot așa cum am intrat.
Mă scuzaț’ acuma, mă duc să învăț niște românește. Că am zis „răscocora” și dușmanca mea din parcare a zis că-s praf. Numai mie mi se pare că am ieșit din izolare mai nervoși?

Eugenia CRAINIC (facebook)