Într-o țară cu guverne formate din idioți, nu poți avea parte decât de legi tâmpite!
În condițiile în care pentru accesarea și implementarea oricărui obiect de investiții pentru infrastructura locală suntem obligați să obținem pe bani grei tot felul de avize de la companiile private (Enel, Digi, Telekom, Apă Canal etc.), care și-au extins de-a lungul anilor rețelele pe teritoriile administrative ale comunelor și orașelor fără vreun aviz din partea autorităților publice locale (vezi cabluri suspendate pe toate fațadele clădirilor și toți stâlpii de iluminat), lată că astăzi, prin adresa nr. 808 410/IT/21.05.2020 iese și ANRSC la rampă, aducându-ne la cunoștință că serviciul de iluminat public este prestat de un compartiment fără personalitate juridică, sau este neorganizat!
Deci, ca să evităm sancțiunea contravențională cu sume cuprinse între 20.000-50.000 lei, trebuie să înființăm un serviciu în subordinea primăriei care să gestioneze atât iluminatul public (in zece ani am înlocuit 80 de becuri, iar în momentul de față lucrăm la înlocuirea cu lămpi de tip LED), cât și a iluminatului festiv de sărbători; sau varianta 2: delegarea serviciului către un operator privat!!!
Deci, oameni buni; pentru tot ceea ce nu funcționează în țara asta, am înființat ADI-uri (Asociație de Dezvoltare Intercomunitară), unde s-au pasat responsabilitățile către administrațiile publice locale fără asigurarea vreunei resurse financiare, având statutul de membrii cotizanți la nimic funcțional, consumând astfel din resursele și-așa extrem de sărace ale comunelor!
Mă întreb, cui folosește o astfel de reglementare tâmpită unde costurile creării unui serviciu cu angajați în subordinea primăriilor, sau delegarea serviciului către firme private, ar secătui de tot amărâtele de bugete locale?!
Suntem de peste două luni în stare de urgență, speram să văd o măsură reală și pertinentă cu privire la sprijinirea învățământului românesc, unde sute de mii de elevi își fac temele online de pe telefonul părinților sosiți istoviți de la muncă, dar noi (toate guvernele de până acum) am avut în cap numai tâmpenii!
Luați exemplul de la bulgari, atât în ceea ce privește obligativitatea ca supermarketurile să se aprovizioneze de pe piața locală, cât și privitor la ceea ce înseamnă măsuri luate în sistemul de învățământ!

Marian TOADER – Primar Zăbrani