Compania Națională de Transport al Energiei Electrice- Transelectica S.A., compania responsabilă de securitatea energetica a țării, este voit căpușată și dusa pe pierdere, deși e monopolul statului. La nivel executiv, această companie este organizată  în departamente-direcții, conduse de către directori sau manageri. Doar că, de aproape 5 ani, Transelectrica are directori executivi provizorii, cu mandate de 2 si 4 luni alternativ, oameni numiți politic și controlați prin mandatele provizorii. La fel se întâmplă și cu directorii neexecutivi (Consiliul de Supraveghere) cu mandate provizorii și numiți politic.
Notoriu a fost cazul Carasol, directorul fără diplomă, numit de Bădălau pentru a executa câteva „proiecte” cum ar fi majorarea de capital la filiala SMART, care este responsabilă de lucrările de mentenanță și care din 2017 este in faliment nedeclarat-sau completarea inelului de 400kV al Capitalei, cu o stație 400/220/110 kV în incinta fabricii Philip Morris și linie aeriana (altfel decat prevede proiectul elaborat de ISPE de peste 10 ani).
În Consiliul de supraveghere a fost si un procuror de la Brăila, socrul lui Neacșu, prietenul lui Dragnea. Acest procuror a fost denunțat recent de un avocat (copil la Revoluție) care a luptat pentru pedepsirea Gărzilor patriotice, care i-au împușcat mortal tatăl, aflat în mașină cu fiul, fără somație, când reveneau acasă.
Procurorul Mihalcea Fănel, cu pensie de 16000 lei – el era numitul în CS-mai primea și îndemnizație de 6400 brut pentru două ședințe lunar. (Vlad Dumitraș)
Salarii peste pensii
Președintele Companiei și o parte dintre acești directori sau manageri sunt persoane care nu au nimic de-a face cu domeniul de activitate al acestei companii, în sensul că, foarte mulţi dintre ei au fost angajați ai M.A.I sau ai altor ministere. Aceşti manageri primesc o pensie pentru activitatea desfăşurată anterior, pensie care se cumulează cu salariul primit de la Transelectrica, iar ca o recompensă pentru partidul care i-a numit în aceste posturi, desfăşoară munca de partid, atât de importantă pentru filialele din judeţe.
Dacă vom parcurge declarațiile de avere postate pe site-ul Transelectrica, vom descoperi că, de exemplu, Nițu Cătălin are calitatea de Președinte-Director și, în același timp, de pensionar al M.A.I, dar este membru al Biroului Politic al PNL Sector 3. Alți doi pensionari care provin de la M.A.I. sunt Răducu Marian Augustin, cu o pensie de la M.A.I de 13.400 de lei pe lună, iar de la Transelectrica primește un salariu de aproximativ 13.500 lei, acesta având calitatea de director, în timp ce un alt pensionar special care cumulează pensia cu salariul este Tibuliac Ștefan, care ocupă și el o funcție de director.
Într-un domeniu atât de important este necesar ca în aceste posturi cheie să fie numite persoane care au o pregătire de specialitate şi nu tot felul de indivizi numiţi politic.
Nu trebuie să fiu greșit înțeles, nu sunt împotriva celor care muncesc și, mai ales, nu sunt împotriva celor care după ce au ieșit la pensie doresc să mai muncească, însă vorbind despre pensionarii din cadrul M.A.I avem de-a face cu nişte persoane care s-au înregimentat într-un partid politic pentru a vâna anumite funcții de conducere foarte bine plătite din banul public. Ideal ar fi ca aceste persoane să-şi etaleze competenţele în mediul privat, pentru că instituţiile publice au nevoie mai mult decât oricând, în această perioadă, de persoane specializate.
În urmă cu cîțiva ani, politica de salarizare de la Transelectrica enunța implementarea unor măsuri, cum ar fi:
-Salarizarea și motivarea corespunzătoare a salariaților pentru o bună implicare în activitatea pe care o desfășoară și diminuarea migrării angajaților către alte entități
-Îmbunătățirea comunicării între manageri și angajați, între diverse compartimente din cadrul societății, pentru o mai bună înțelegere a obiectivelor companiei
-Întinerirea personalului în vederea echilibrării piramidei vîrstelor, scăderea vîrstei medii și prevenirea dezechilibrelor viitoare.
Se pare că, la Transelectrica, întinerirea personalului este greșit înțeleasă, dat fiind că motivarea personalului se face numai pentru funcțiile de conducere prin aplicarea unor sporuri corespunzătoare, de cele mai multe ori, politicianiste.
Tinerii absolvenți sau specialiștii din domeniul energetic nu sunt angajați deoarece unii nu au experiență necesară, iar pentru alţii, salariile nu sunt atractive, în contextul în care societăţile private oferă o remuneraţie mai mare.
În plus, deși procedura Transelectrica de recrutare de personal se face numai prin concurs, la Transelectrica se constată că se angajează personal fără a participa la un concurs. Un exemplu pentru această situaţie de fapt vine de pe vremea în care Corina Popescu era Președinte-Director. Atunci a fost angajată din sursă externă, fără concurs, nepoata acesteia, Mirică Oana, care nu se știe ce studii deține, ce universitate a absolvit, dar se cunoaște că aceasta nu are nicio experiență în domeniul energetic și, cu toate acestea, a fost încadrată într-o funcție de conducere.
Iată cum partidul este în tot şi în toate, iar companiile cu capital de stat au ajuns să fie loc de refugiu pentru pensionarii cu pensii speciale. Aşa se întâmplă când legile speciale prevăd vârste reduse de pensionare, dând posibilitatea unor persoane încă apte de muncă să-şi mai rotunjească veniturile din câte o sinecură de la partidul pentru care şi-au tocit pantofii făcând campanie electorală.
Pot înţelege până la un punct răsplata oamenilor care au muncit pentru partid, însă ceea ce mă nelinişteşte este că faptul că avem o clasă politică din ce în ce mai slab pregătită care frizează ridicolul prin incompetenţă, iar acest gen de oameni nu poate avea alături decât persoane la fel de slab pregătite, instituţiile statului ajungând să arate ca în povestea aceea a lui Ion Creangă…. Prostia omenească.
Vom reveni cu amănunte.
Ciprian DEMETER