Chiar așa! Numai milițienii (botezați, formal, în polițiști), politicienii și securiștii sunt specialiști în țara asta? Că văd că se pricep la tot și la toate și conving ca sunt mereu alternativa ideală. Cum conving? Asta e o altă problemă. Și ce dacă nu-i morală? Suntem într-un stat laic, unde lipsa de morală creștină nu este sancționată prin lege, nu? Atunci e permis stilul caracteristic lumii interlope: trafic de influență și șantaj! Apropo! Chiar nu înțelegem ca datorită acestor pseudo-educati (99% dintre ei sunt analfabeți funcționali, fiind primii beneficiari de diplome emise fără participare la cursurile facultăților fantomă) România are cea mai nepregătită și neperformantă administrație din Uniunea Europeană (vezi gradul de colectare a taxelor și impozitelor și procentul executărilor silite)? Că datorită suntem acestor promovari de pseudo-specialiști,  suntem „varză” la toate capitolele, în administrația publică, cu excepția traficului de influență și corupției? Știți că suntem singura țară din Uniunea Europeană care nu are stabilite criterii de performanța profesională și morală, corespunzător pregătirii educaționale? Știți că nu contează nivelul de educație, pentru că standardele profesionale sunt că și inexistente, fiind posibile de realizat de oricine, dacă știe să citească? Rezultatul? Orice șmecher, șiret, poate mima că este pregătit și poate ocupa orice funcție administrativă, pentru că nimeni nu-l evaluează potrivit unei fișe a postului care sa includă parametrii reali, corespunzători nivelului de pregătire necesar. Iar acolo unde e necesară experiența și profesionalismul, sunt implementate proceduri care să suplinească lipsa de calificare. Și ne mai mirăm că se fură banul public, ca nicăieri în lume și se dau salarii și pensii nesimțite, fără nici o legătură cu activitatea și performanța profesională? Păi, când pui la Curtea de Conturi un popă si un inginer, ce n-au habar ce este un cont, recomandați de activitatea politică (adică de nimic profesional) și de nimic moral (au cazier de infractori), de ce n-ar râvni și milițienii la funcții în administrație? Ce, Diaconu e mai prost, profesional, ca Bădălău? N-au amândoi „absolvită” (sunt posesori de diplome, nu?) facultatea de drept? Ce contează că n-au nici un pic de practică juridică, reală și că toată cariera lor profesională se rezumă la „datul din coate” și la nimic concret? Se mizează pe principiul că au subalterni, care să muncească în locul lor! Și cum n-are cine să le evalueze activitatea și nu există indicatori de performanță profesională și morală, la nivelul pregătirii care se cere, poate cineva să le conteste competența? Dacă nu te evaluează nimeni, profesional, cum să-ți conteste competența?
Acesta este efectul a peste douăzeci și cinci de ani de pseudo-educație, pentru care trebuie să le mulțumim celor ce-au condus învățământul și au acreditat fabricile de diplome, ce au infestat mediul academic si administrația publică cu impostori. Avem o administrație publică compromisa profesional și moral, infestata cu analfabeți funcționali, care conduc „după ureche”, precum e cântată maneaua țigănească, convinși că se pricep și sunt performanți! Cand nimeni nu-i evalueaza, stabilind criterii pe măsura cerintelor, ei se simt protejați și pozează în profesioniști incontestabili.
În aceste circumstanțe, cand diletantismul și manelismul profesional, sufocă toată administrația, cum să nu ia „lumea în cap” valorile reale, când sunt substituite sau li se blochează ascensiunea profesională de către astfel de caricaturi profesionale și morale? Ce profesioniști pot suporta asemenea șefi pseudo-educați, frustrați că nu sunt la nivelul subalternilor? Cui folosesc aceste experiențe traumatizante pentru cei competenți și morali? Chiar a ajuns societatea românească incapabilă să separe valoarea de impostură și este obligată să accepte impostura ca unica alternativă?
La cum sunt făcute numirile în administrația publică, cam acesta este trendul!
Pavel ROMAN