Așă după cum îțî fagadii în șeilaltă carce , îțî scriu amu cum dușem fânu gin țarină acasă .
Dupa șe tătă lumea gata cu cosâtu șî strânsu fânului , să treșe la căratu lui gi pa hotar , la grajgiurile colectivului șî acasă , parcea care ni să cuvine . Intăgiuna noi cosăm , cam tri porțâi gi fân . Așă că avem gi dus numa acasă doisprazășe poșori gi fân mari șî bine îngesațî . Mai avem gi dus șî câce opt poșori gi paie , pântru că ne dage să cosâm mirișce șî să adunăm paie gi uărz șî gi grău , dupa șe treșeu combainile , atunși când la noi la Reveciș nu erau presă gi facut baloțî .
Înaince gi a ne apuca gi caratura fânului șî a paiilor , pregacem în taleci cu tati , locu gi capiță o gi jâreadă , inge giscarcam fânu șî paiile . Dacă fașem capiță , gasăm on par gi lemn gi carpine lung gi șinși metări pa care îl împlântam în pamânt , cam gi jiumatace gi metăr . Pa lânga iel punem patru bolovani o butuși la tri metări unu gi altu șî pa lung șî pa lat . Pa ii punem patru bucăți gi palănși , pa care punem doșce , pari , o crenji . Asta era pogina pasta care giscarcam fânu , care să fașe pântru ca apa să cură pa su capiță șî fânu să nu tragă revenială șî să mușezască . Dacă fașem jâreadă , pogina iera gi 5-6 metări , pa tri metări .
Aproape întăgiuna noi dușem fânu șî paiile , fie cu bași Valerie Birău , fie cu bași Iuăn Galea , zâs Neneacu , care erau conductori (coșișî) , la colectiv . Când să cara fân , coșiile erau pregacice cu rugiță , fruntare șî palamare cu șigă . Conductoru intăgiuna încarca coșia , iară șeilalțî dageu fânu în coșie cu furși gi fer cu patru coarne , pusă în toporâșci lunji . Când podu la coșie era umplut , conductoru pune fruntarile pasta rugițî șî continuam încarcatu fânului. Atunși când era gata gi încarcat coșia , să pune belșiugu gi la on palamari la capătu gin față a rugițî gin dreapta , să treșe pasta fân gea vintrișu șî să pune șelalat belșiug al palamariului pa capătu gin space al rugițî gin stânga , după care cu ajiutoriu șiji să strânje bine fânu șî să lega cu mașclu palamariu la rugiță după șe să învârce gi câceva uări dupa ie . Fașem tăt așă șî cu șelalat palamari , numa invers . Mânam câta casă șî giscarcam fânu pa pogina capițî , o a jârezî . Câceodată învalem fânu cu paie șî așă dagem la iosag .
Când vine amniazu , punem caii la coșie să mânșe șî merjem șî noi să amniazazâm popricaș gi grumbe cu carne , o mazâre fiartă cu soancă , cu acrituri , o cu șalată gi porodiși șî crastavețî . Bunânțales că naince ne ominem cu nișce vinars întors . Ca șî felu doi avem cucurei , întorsuri , o scoverdzî . La urmă beiem câce on pahar gi vin rășe . Adepam caii șî merjem mai giparce la carat gi fân până sara , când gatam și șinam fie șe o rămas gi la amniaz , o că ne fașeu taițăi storșî cu nucă , mac , brânză o mnere , sau patășci cu mnere , o cu brânză . La șei care le plașeu să beie puceu be amu cât vreieu șî vinars șî vin . Eram cu tățî obosâțî , plini gi colb , da mulțamițî , că am facut , on lucru bun .
DUMNEZO SĂ-ȚÎ DEIE SÂNATACE FRACE PAVILE , ALĂTURI GI ȘELEGI !

Marius BRASAI

1 COMENTARIU

  1. Mulțam faină gi carce, frace Petre. Când fașețî porșorii care să-i dușețî acasă, alejețî fânu șela mai bun șî îl șî îngesațî oleacă. Cât gi vin, dacă o fost gi butuc gi la moșâtu Sandrița gi la Roșia, negreșât o fost on vin bun. Doamne dă bine șî rău la nime! Fracile Pavăl îț trimece multă sânatace șî bucurii alături gi șelegiu tău.

Comments are closed.