În emisiunea „În premieră”, difuzată de „Antena 3”, este prezentată tragedia în care am ajuns, obligați să consumăm alimente achiziționate din UE sau din import, produse artificial, din substanțe chimice și cum ne otrăvim cu bună știință, îmbălsămându-ne în viață. De ce s-a ajuns aici, când România, până în 1989, a fost unul din cei mai mari producători și procesatori de legume și fructe din Europa? Cum s-a ajuns să mâncăm numai produse artificiale, hrănite cu substanțe chimice, ce n-au nici o substanță extrasa din mediul natural, adică din pământ? S-a ajuns aici din cauza lăcomiei, prostiei, lipsei de profesionalism și de principii morale ale celor ce au guvernat țara în ultimii treizeci de ani!
Pentru că doar demagogic i-a preocupat prosperitatea cetățeanului sau a celor care cultivau pământul. În realitate nu i-a preocupat decât prosperitatea personală, adică să facă bani prin orice mijloace posibile, legale sau ilegale, morale sau imorale, chiar dacă asta a presupus falimentarea întregului sector al agriculturii românești.
Deși avem, dar de la Dumnezeu – cum bine și corect au definit evreii România, ca fiind „gradina Maicii Domnului – o climă perfectă pentru agricultură (mai ales legumicultură) și soluri bogate, care nici nu trebuie ameliorate ca să ofere producții mari, am ajuns să mâncăm ce ne oferă alții, adică surogate, obținute aproape artificial, din combinații chimice. De ce-am ajuns aici? De ce achiziționăm roșii din Spania, Turcia, Grecia, unde roșiile se cresc în solarii, pe pat de talaj, artificial, exclusiv cu substanțe chimice, fără mineralele naturale, din sol? De ce achiziționăm mere din Polonia și Ungaria, tratate chimic, dincolo de normele admise? De ce cumpărăm toate legumele necesare (de la rădăcinoase, ceapă, castraveți și pană la salată proaspătă, din Ungaria, Germania, Italia, Olanda, Spania, Grecia, Turcia etc., crescute artificial, în solarii, și nu le producem noi pe terenurile fertile pe care le avem și pentru care grecii, turcii, spaniolii, italienii sau chiar ungurii, ar face orice să le aibă? Toate au un numitor comun: subvenția discriminatorie asigurată de UE și statul român, producătorilor români.
Da, parlamentarii și europarlamentarii români, alături de guvernanți, prin politica iresponsabilă pe care au practicat-o timp de treizeci de ani în ceea ce privește agricultura și prin lipsa de implicare și viziune, au distrus ceea ce trebuia să fie punctul forte al economiei românești: agricultura și, mai ales, legumicultura, pomicultura şi, nu în ultimul rând, creșterea animalelor. Nu i-a preocupat nici bunăstarea nici soarta românilor ce-și asigurau subzistența din agricultură și nici soarta economiei românești. Cinici și egoiști, au fost preocupați doar de salariile de europarlamentari, de șpăgi și comisioane încasate de la mafia importatorilor și achizitorilor de produse alimentare și n-au făcut nimic pentru români și pentru România. Au ieșit în evidență doar cu bălăcăreala publică, ce i-a consacrat ca cei mai primitivi si dezbinați din UE. Iar cei din țară au fost preocupați mai mult de banii negri, proveniți din evaziunea cu produse agricole, importate sau achiziționate din UE, decât de susținerea sectorului agricol, prin subvenții, măcar la nivelul Poloniei și Ungariei.
OK! Nu ți-a acordat UE subvenții la nivelul celorlalte state, pentru că ai făcut doar figurație la Bruxelles și nu te-ai bătut, precum polonezii, pentru drepturile tale? Atunci, fă tu un efort ca stat și asigură diferența de la bugetul de stat. Știți care ar fi fost efectul? Am fi avut cea mai eficientă și rentabilă agricultură ecologica din UE, cea mai eficientă industrie alimentară din estul Europei și, cu certitudine, noi am fi furnizat produse în UE și țările din jur, mult mai superioare calitativ, decât cele pe care le cumpărăm azi. Am fi fost, cu adevărat, beneficiarii „Grădinii Maicii Domnului”, nu fraierii care stau pe o mină de aur neexploatată. Dar cine să ia aceste decizii? Cei care trăiesc din furtul TVA din achiziții intracomunitare sau import?
Dacă s-ar fi majorat subvenția și producătorul român asigura tot necesarul pentru piața internă, clasa politică nu mai putea trăi din furtul TVA. Adică ar fi lipsit șpăgile și comisioanele, respectiv elementele care generează corupția. Dacă s-ar fi majorat subvenția, cei care fraudează bugetul, furând TVA, n-ar mai fi avut banii necesari să mituiască administrația și justiția. Am fi avut o țară mult mai curată moral, cu beneficii din muncă, nu din speculă și furat.
Acesta este motivul real pentru care parlamentarii și guvernanții n-au subvenționat și n-au stimulat agricultura românească. Nu puteau fura TVA aferentă producției interne. De aceea au preferat falimentarea agriculturii românești. Mai bine falimentul celor ce produceau, decât să piardă comisioanele din furtul TVA. Degeaba se plânge producătorul român că nu-și poate valorifica producția pe piața internă. Într-o economie în care funcționează principiul liberei concurențe, adică a prețului, producătorul român n-are nicio șansă să concureze cu cei ce produc totul artificial, cât timp subvenția îl dezavantajează și-i majorează costurile dincolo de prețul de vânzare al concurenței. Și mai e și blestemata de TVA, care ne-a transformat într-o țară de hoți și de corupți. Pentru ca toți, direct sau indirect, de la politicieni la justiție, trăiesc din furtul de TVA. Or, cât timp în România nu se va aplica mecanismul taxării inverse a TVA și aproape 40% din TVA colectată se va fura, nimeni nu se va bate pentru majorarea subvenției în agricultură, la nivelul la care producătorul român să poată concura cu cel ce face agricultură artificială (chimica) în UE. În aceste condiții suntem condamnați să mâncăm, în continuare, legume crescute artificial, hrănite cu substanțe chimice, de care nu se apropie nici un vierme, că moare.
Vom continua să mâncăm fructe din Polonia, Ungaria, Germania, Olanda, Franța, Grecia, Turcia, tratate cu pesticide și alte substanțe chimice, nocive, pentru că politicienii români continuă să protejeze și să încurajeze importul și achiziția din UE, de produse alimentare (legume, fructe, carne, semipreparate culinare, preparate culinare, paste, produse de panificație, conserve, etc., pentru că sunt purtătoare de TVA, TVA care, în proporție de 40% (ce înseamnă vreo șase miliarde de euro anual), ajunge în buzunarele mafiei produselor agroalimentare, bani cu care este mituita clasa politică pentru a păstra actualul sistem de subvenții agricole și actualul sistem de colectare al TVA, respectiv actualele rețele de corupție din administrație și justiție, ce asigură sustragerea a aproximativ 40% din TVA colectată. Iar noi plătim cu sănătatea, adică cu viața, lăcomia, cinismul și prostia celor ce ne guvernează sau împart justiția.
Pavel ROMAN