Scrie cineva pe un blog despre capitală: „Cu toata sinceritatea, stau și mă întreb de multe ori daca societatea asta e întreagă la minte sau doar profund proastă? Băi fraților, aveți de ales între un doctor în matematică, o tzatză coruptă și un fost securist și voi stați pe gânduri? Cum să stai băi frate pe gânduri când ai de ales la primărie între un doctor în matematica 100% cinstit si o tzatză analfabetă funcțional tzafnoasă și coruptă? Nu vă cer să vă comparați cu Bratislava, Varșovia, Budapesta. Sunt la ani lumină. Dar mergeți capitaliștilor în „provincie” , mergeți la Oradea și la Cluj. Mergeti sa vedeti cum arata niste orase normale. Nici pe departe wow. Sunt normale”.
Ceea ce se spune despre București, e valabil și în Timișoara, din păcate! Nu că n-am fi ales, primar, un doctor care pare cinstit (poate o fi, naiba știe!). L-am ales pe Robu, pentru că avea, întocmai ca Nicușor Dan, calitatile intelectuale și (aparent) morale, ce-l recomandau: era un tehnocrat desăvârșit, cu studii absolvite la cel mai înalt standard, cu o carieră profesională remarcabilă și cu un doctorat obținut pe merite. Părea, după ascensiunea profesională, că și din punct de vedere moral era candidatul cel mai potrivit să ne scape de mafia instaurata de trio-ul Ciuhandu (primar), Cojocari (secretar), Radoslav (arhitect șef), care transformasera Timișoara într-o feuda țigănească, a dezvoltatorilor imobiliari, a târgurilor și festivalurilor de prost gust, a comerțului stradal fără reguli, a mizeriei de pe străzile din cartierele de la periferie, a nepăsării în ceea ce privește degradarea clădirilor de patrimoniu, a afacerilor dubioase privind întreținerea spatiilor verzi (parcurile centrale), a țepelor date bugetului local, bicicliștilor și pietonilor cu amenajarea pistelor de biciclete, a mafiei constituită în domeniul modernizării și reparațiilor infrastructurii rutiere (Apropo!
Când vă trece prin cap să-l votați pe Georgică Cornu, partenerul clanurilor din Strehaia când era vorba de „vaporizat” profitul impozabil, faceți o plimbare, cu autoturismul, pe B-dul Liviu Rebreanu, „opera” acestui pseudo-profesionist în drumuri și „doctor” în sifonat banii publici și vă liniștiți în ce privește opțiunea electorală, Cornu). Speram că o dată cu instalarea lui Robu la Primărie, liberalismul constructiv, echilibrul și bunul gust, ce odinioară erau blazonul Timișoarei, va reveni la el acasă. Speram că, o dată cu plecarea „marelui” arhitect sef Radoslav, în Timișoara se va reinstaura ordinea și disciplina în arhitectura, planuri urbanistice și construcții și că nu vom mai vedea construcții de palate țigănești, monstruozitati arhitectonice (cu coloane ca la „Taj Mahal” și turnulețe ca la moscheile din Tadjikistan), plasate, „strategic”, în cele mai somptuoase si frumoase cartiere din Timișoara, lângă cochetele vile în stil baroc și palatele monumente arhitectonice, construite după planurile celor mai celebrii arhitecți ai vremii.
Speram că, în sfârșit, a venit timpul ca posesorii de kitsc-uri stupide, numite palate, să plătească taxele și impozitele și să le fie verificată proveniența averii, adică să aibă același tratament ca oricare alt cetățean al Timișoarei. Speram să nu mai văd ansambluri rezidențiale, înghesuite, ca niște favele braziliene, construite alandala, după planuri făcute pe genunchi, fără apă curentă, canalizare și cu străzi înguste, ca să fie inghesuite cât mai multe case.
Speram că se va termina cu risipa milioanelor de euro, pentru întreținerea parcurilor centrale, care nu e altceva decât o sifonare frauduloasă a banului public. Speram că o să văd străzi curate, nu o împrăștiere, din când în când, a muzeriei de pe asfalt, contra unor costuri exorbitante. Credeam că vom respira un aer mai curat și nu vom primi atâtea tobe de particule toxice, aruncate în atmosferă de „Continental”, fosta „Detergenti” sau fostul „Azur”.
Credeam că celebra „Smithfield”, protejată de Tăriceanu, Sârbu, Năstase, Băsescu, va întra, în sfârșit, în legalitate și nu va mai polua Timișoara și Timișul. Speram că funcționarii primăriei vor renunța la a se considera angajații unui SRL, care fac ce vor, doar pentru cine vor. Speram că voi vedea o schimbare de paradigmă în ceea ce privește transparența privind modul de administrare și cheltuire a banului public. Au trecut atâția ani de când Robu e primar. Și? Câte din cele moștenite de la vechea administrație au fost eliminate sau corectate? Cu excepția înlocuirii unor persoane, precum arhitectul șef, nimic nu s-a schimbat. Aceleasi mafii operează în continuare, peste tot. E același haos în construcții. Aceleasi mafii la acordarea contractelor. Aceeași indivizi și aceleași firme sifoneaza banii publici din întreținerea spațiilor verzi. Aceleași mafii în Primarie la eliberarea de autorizații. Aceleași șpăgi se dau pentru obținerea avizelor sau nerespectarea disciplinei în construcții.
Deci, cam ce se întâmpla și am reproșat administrației Ciuhandu, se întâmplă și acum. Timișoara este un oraș al mafiilor țigănești, al mafiilor imobiliare și al mafiilor care sifoneaza bugetul Primăriei, iar primarul nu e decât un prizonier al acestor mafii (sau complice?). Diferența, fața de vechea administrație, e că avem un doctor și un profesor universitar în fruntea Primăriei. Și, vorba lui Constantin Tănase, celebrul cabaretist: „și cu asta, ce-am făcut”? Așa se va întâmpla, probabil și la București. Dacă vine Nicușor Dan, dar mafiile care spoliaza banii primăriei, rămân aceleași, care va fi rezultatul? Nu unul anticipat? Ori Nicușor pleca „cu coada între picioare”, spășit și resemnat, învins de sistemul corupt, ori se va înregimenta în mafie și va fi parte în sistem. Vedeți alt deznodământ? Și vom bifa încă o înmormântare a patru ani de speranță!
Pavel ROMAN