Dacă privim lucrurile fără prejudecăți, fără ipocrizie, fără șovinism stupid, fără fanatism național găunos și facem analogie cu Sibiul lui Iohannis, alegerea timișorenilor e una corectă și un semnal că timișorenii s-au săturat de miticism de tip dâmbovițean, adică de istambulism și moscovism. Istoria a demonstrat că patriotismul, atunci când cei aflați la putere, conaționali, te fură, te mint și te umilesc, nu e decât un instrument de manipulare și trebuie să fii retardat să mai crezi, azi, în astfel de instrumente demagogice, într-o Europă ce se vrea o casă comună, fără granițe. Am ales să mergem cu Europa occidentala, iar timișorenii, mai atrag o dată atenția restului închistat și încremenit în comunism al României, că drumul spre integrarea europeană e spre vest, nu spre est. De aceea au ales un neamț. Pentru că, luând exemplul Germaniei, unde corupția e infinit mai puțină ca în România și unde crima organizată nu-și face de cap, trebuia aplicată soluție radicală pentru a scăpa de corupția instituționalizată, patronată și tolerata inclusiv de Robu. Timp de treizeci de ani politicienii români au avut votul timișorenilor. Și cu ce s-au ales timișorenii? Serviciile si direcțiile din Primăria Timișoara deveniseră SRL-uri,  la dispoziția, exclusiva a crimei organizate. Șmecherii, contra șpăgi, rezolvau orice, în timp ce cetățeanul obișnuit, era mereu plimbat și umilit. Uitați-vă ce-a ajuns Politia locala, sub Robu. O mare familie, mafiotă, unde își duc veacul pensionarii din poliție, huzurind pe bani publici și unde nepotismul e la cele mai înalte cote. Reclami pe cineva sau ceva? Ești un naiv! Polițiștii sunt mâna în mâna cu hoții și interlopii.
În epoca Ciuhandu – Robu, țiganii, evazioniștii din piețe și interlopii care au monopolizat comerțul stradal si din piețele orașului, au făcut legea în Timișoara. De asemenea, toate lucrările publice au fost atribuite, cu dedicație, către clientela personala a unor politicieni. Încet, încet, Timișoara preluase stilul bramburist bucureștean, cu întreg arsenalul corupției. Apropo! Nimeni n-a contestat că Robu n-a construit. Da, a construit, aiurea și,  de cele mai multe ori, inoportun, pe banii noștri. Dar cât a costat ce-a construit, credeți că nu s-au întrebat timișorenii? Vreți adevarul? Totul a costat cu 60% mai mult ca la Oradea. De ce? Din dragoste pentru cetățeni? Tocmai în orașul unde primar era un absolvent si un rector de Politehnica, care știa foarte bine să facă calcule, s-a plătit dublu sau triplu pentru o lucrare similară cu cea din Oradea? Oare unde s-a dus profitul uriaș, asigurat din banii publici, ai cetățenilor? Ca să nu mai vorbim de calitatea lucrărilor și de oportunitatea majorității cheltuielilor, precum cu vaporașele sau trotuarele tip „șotron”.
Spre deosebire de cei din sud, care, din prostie, aplaudă pe cei ce-i fură și mint, timișorenii au reacționat și sancționat minciuna, demagogia, aroganța și, mai ales, corupția. Pentru că Robu și cei din jurul sau, precum șefii de direcții din Primarie, șeful Poliției Locale și furnizorii de utilități, au tratat timișorenii cu dispreț, aroganță și nesimțire, considerându-i o masă de manevră, naivă, precum sunt cei din sud ce votează, exclusiv, PSD. Alegerea lui Fritz a dovedit că nu-i așa cum cred politicienii și că timișorenii nu sunt așa de ușor de manipulat precum cei de la sud de Carpați. Și, în pofida intoxicării naționalist-șovine, timișorenii își știu drumul, chiar la treizeci de ani de manipulare din momentul când au hotărât că direcția nu mai e spre est. Degeaba plâng unii, nostalgici după comunism. Un oraș educat nu mai poate fi manipulat cu minciună și slogane demagogice. De aceea a fost ales Fritz. Neamțul e antidot la minciună, hoție, corupție și la aroganța autosuficienței politicianiste, tipic dâmbovițeană, care, credeau, că-i va securiza pe viață în funcții. De o astfel de lecție ar avea nevoie întreaga Românie, nu numai Timișoara. Numai astfel ar putea fi reformată clasa politică românească. Dacă va fi concurată de cei din vest, cu siguranță mult mai morali, adică mai altruiști și mai onești. Cine-ar avea de pierdut? Cu siguranță, nu cetățeanul!
Pavel ROMAN