Despre politică se spune că ar fi arta negocierii, a compromisului astfel încât în urma acestora lucrurile să se așeze într-o anumită direcție – bună, sau rea, asta va decide istoria.

La Arad, după multă vreme, configurația Consiliului Local Municipal (CLM) ca rezultat al alegerilor de duminica trecută permite altui partid decât cel ce a dat primarul să fie vioara întâi în încercarea de a construi o majoritate. Și, atenție, de a stabili, împreună cu partenerii și în urma negocierilor, viceprimarii. Este vorba despre USR PLUS, care a obținut șapte mandate. Ce va face cu ele, vom vedea.

Nu întâmplător, USR PLUS a fost ofertat de PNL chiar doua zi după scrutin, liberalii fiind conștienți că în CLM s-ar putea forma o majoritate care să-i trimită patru ani în opoziție și să le „fure” viceprimarii. USR PLUS nu a dat, încă, răspunsul așteptat de liberali, semn că a conștientizat poziția în care se află: Aceea de a negocia cu PSLC (PSD), PMP sau UDMR pentru formarea majorității din Consiliu și, mai mult decât atât, de a le oferi acestora inclusiv șansa obținerii unor poziții de viceprimar. Asta ar trimite PNL în opoziție și l-ar lăsa pe primarul Călin Bibarț fără sprijinul Consiliului Local, lucru care probabil ar împinge lucrurile într-o direcție bună pentru Arad și, de ce nu, pentru democrația locală afectată grav în ultimii ani. Mulți ani.

Sigur că, în tot acest timp, nu doarme nici PNL, numai că liberalii țin cu dinții de pozițiile de viceprimar, promise propriilor membri. În aceste condiții, negocierile pentru formarea unei majorități în jurul PNL sunt mai dificile, dar nu imposibile având în vedere multiplele posibilități pe care le au liberalii la Arad de a-și răsplăti aliații. Le-ar putea oferi, bunăoară, o poziție de vicepreședinte în Consiliul Județean. Sau, posturi călduțe în diverse societăți ale administrației. S-a mai întâmplat. Se poate întâmpla și acum.
Totul ține, până la urmă, de arta negocierii și de disponibilitatea pentru compromis a celor implicați. Care, însă, nu ar trebui să uite un lucru: Negociază voturile noastre.
Orlando TOADER

1 COMENTARIU

  1. Un cacat> CLM are 23 de locuri iar componenta este PNL-9, USR-7 PSD-3, UDMR-2, PMP-2

    Pentru o majoritate simpla ai nevoie de 12, 7 USR+2UDMR+2PMP sunt 11, iar daca-i ia si pe PSD, se pot considera ejectati din politica locala in 4 ani

    Trebuie sa fie cretini sa faca alianta cu PSD. Esti praf Orlando!,

Comments are closed.