Știe ce spune, Firea, pentru că vorbește din practică, adică din experiență și din modul în care a procedat PSD timp de treizeci de ani! Adevărul e – dacă privim retrospectiv – că nu există prea mari diferențe între politicieni, indiferent de partide și că scopul majorității celor care fac politică în România, e să se „mufeze”, direct (pentru ei și familia lor) sau indirect (pentru grupările de crimă organizată care i-a propulsat în politică), la banii publici și să sugă cât mai mult. Nu există politician să facă muncă voluntară, decât în campania electorală. După, fiecare vrea recompensă din banii publici. Diferența între ei constă, nu în onorabilitate, ci în metodele și stilul de furt utilizate. Unii, mai șmecheri, cu experiență, fură „artistic”, modificând legile sau speculând faptul că acestea sunt interpretabile, fără să fie descoperiți ușor, adică o fac cu „opritor” și cu grijă. Alții, lacomi, conștienți că nu se vor mai întâlni cu ocazia, fură tot ce apucă, fără nici o perdea, pe principiul: dacă nu acum, atunci când? Din păcate, din a doua categorie fac parte cei mai mulți dintre așa zișii politicieni. Exemplul PDL si al Convenției Democrate, în acest sens, sunt elocvente și confirmă regula, adică cea instituită de PSD. S-au discreditat, iremediabil, atât cei din PDL, cât și cei din Convenție, întrucât, fiind extremi de lacomi și fără limite, s-au compromis într-un mandat, cât alții în trei sau cinci. Pentru ei, pentru că s-au lăcomit, a fost suficient ce-au „greblat” într-un mandat, chiar dacă au îngropat partidul. Cum s-ar spune, „și-au văzut sacii în căruță”, furând în patru ani cât alții în treizeci! Și atunci, ca și acum, credeam că pe pesediști nu-i poate întrece nimeni, la hoție. Ne-am înșelat! Dar, într-o țară unde hoții, interlopii, crima organizată, adică imorali, sunt „vedete” și modele sociale, invidiate pentru „succes”, cui îi pasă de partid, de cetățeni sau de țară? Celor câțiva romantici, gen Coposu, Diaconescu, Quintus, care au murit cu speranța că moralitatea va deveni normalitate în politică? Pentru că, astăzi, deși toți ne declarăm „fani” Coposu, suntem tot mai departe de moralitatea unui Coposu, cu toate că, ipocrit, îl pomenim extrem de des în retorica prin care prostim electoratul. În realitate, contrar sforăielilor publice din mass-media, nimeni nu urmărește binele public. Din contra, scopul real al celor ce se luptă sa ajungă la putere, așa cum spune Firea, nu e să se administreze corect și în folosul comunității, banul public, ci să fure banul public, oridecâte ori li se oferă ocazia. Și, de regulă, dacă ocazia le-o permite, n-o ratează niciun politician, indiferent de consecințe (chiar conștienți de riscul că pot fi cercetați penal și condamnați).
Se șifonează imaginea partidului? E o glumă bună! Cui îi pasă, în realitate, de partid? Ce-i aia partid, în afară de o umbrelă care asigură „onorabilitatea” indivizilor, chiar dacă sunt infractori și un club unde se adună toți cei care vor să parvină, ocolind scara valorii și concurența valorilor? Doar pentru asta se înființează și funcționează partidele, nu? Să ofere șanse oportuniștilor, care, în lumea reală nu au nici o șansă să parvină. Partidele politice românești, așa cum sunt structurate azi și cum sunt gestionate, nu sunt altceva decât paravane, de carton, frumos vopsite, menite să ascundă adevăratele intenții ale celor ce se află sub umbrela lor, respectiv scopul real al acestora de a se mufa la banii publici! Când imaginea partidului s-a deteriorat, rămân doar idealiștii naivi în partid, pentru că șmecherii, care au profitat, migrează în altă grupare, unde există șanse de a profita din nou. Uitați-vă câți foști PDL-iști, foști PD-iști, foști FDSN-iști, foști PCR-iști, sunt astăzi „fruntași” liberali! Cum au ajuns liberali, toți foștii comuniști, feseniști, pediști, pedeliști? Din convingere ideologică? Aiurea! S-au mutat, strict din interes, luând urma „ciolanului” asigurat de putere. Cum partidele lor nu mai reprezentau o alternativă, după ce le-au compromis prin hoție și corupție, s-au scuturat de doctrina lor și s-au metamorfozat, peste noapte, în liberali. Adică, cameleoni desăvârșiți, sunt, în același timp, în funcție de interes și Diavolul (când se află la putere) și Isus, când se află în opoziție. Și când vin în partid cu pedigree-ul, gen ANRP, la ce altceva te poți aștepta decât că lichidează și PNL în patru ani, cum era cât pe ce s-o facă gașcă lacomă a lui Tăriceanu? Credeți că, liberalilor de conjunctură, gen Falcă, Predoiu, Blaga, soții Turcan și altor „racolați” din PDL sau PSD, ori ALDE, le pasă de partid, de doctrina liberală și de istoria partidului? Să fim serioși! Doctrina politică, istoria partidului și principiile liberale ale foștilor leaderi morali și romantici ai partidului, adică blazonul, nu e decât cortina care ascunde adevărata față și scopul celor ce compun azi partidul. E vopseaua care ascunde mizeria și putregaiul moral. Exagerez? Ne-auzim peste patru ani cu bilanțul scandalurilor produse de noii „baroni” îmbogățiți din „comisioanele” încasate pentru împărțirea banilor de la buget și a dosarelor penale deschise (dacă nu reușesc sa desființeze sau să ia toate atribuțiile DNA)? Și când mă refer la scandalurile care vor urma, generate de sifonarea banilor publici, nu mă refer numai la liberali. Ci și la USR-iștii, PMP-iștii, UDMR-iștii și la toți cei care-și trădează partidele, pentru a obține accesul la împărțit și comisionat banii publici. Întreb, foarte serios: Oare câți dintre cei ajunși la putere, adică în funcții de ordonator de credite, vor rezista ispitei și vor avea un altfel de comportament, decât al predecesorilor, pontiști sau dragniști?
Mă uit în jur, la colegii tineri din PNL și USR, majoritatea cu o spoială de educație, fără urmă de principii morale, cinici și dispuși la orice compromis, excelând la capitolul tupeu și mă cutremur, pentru că ei reprezintă noul val din politică. Pentru că n-au reușit profesional, se refugiază în politică, unde vor să facă carieră. Și nu una având model un Coposu, Diaconescu sau Quintus, nu una gen Leon Dănăilă sau Mihai Șora, ci una model Ponta, Dragnea, Tăriceanu, Oprea sau măcar Olteanu, Alexe, Udrea sau Turcan. Apropo! Hai să începem să monitorizam activitatea tuturor ordonatorilor de credite, numiți politic (adică să le analizăm modul cum au gestionat/atribuit (pe ce criterii) banii publici și cine au fost beneficiarii, cum au încheiat contractele, respectiv averile înainte de numire în funcții și la plecarea din funcție), adică ale celor care azi ne bombardează și sufocă cu moralitatea lor și cu empatia lor patriotică și să tragem concluziile după patru ani de la numirea în funcții. Oare câți dintre ei vor mai avea CV-ul nepătat și vor mai fi, ceea ce azi vor să ne convingă că sunt? Cât e de greu să anticipăm că, atunci când ai un mentor ca Fenechiu – „specialist” în fraudarea banilor publici -, unul ca Alexe, după patru ani, va face uitați baronii PSD și unul ca Tudorache, la jefuit banul public? Or, când, după fiecare ciclu de guvernare, de dreapta, din cauza lăcomiei celor înscriși în partide, doar pentru a se mufa la banii publici, constatăm același lucru: că se poate și mai rău decât cu PSD.
În aceste condiții, ne mai mirăm de ce, mereu, PSD redevine alternativă la guvernare, în România? Nu e, întotdeauna, efectul imoralității celorlalți? E suficient să analizez cum s-au gestionat banii publici, în pandemie, respectiv cum sunt ținute în „lesă” instituțiile publice, ca să nu deranjeze modul cum sunt alocați banii publici, ca să nu-mi fac prea multe speranțe că, peste patru ani, PSD nu va redeveni alternativa „morală” la putere. Am fost și sunt un anti PSD, înverșunat, convins că niciun partid (nici măcar comuniștii) n-au făcut atât de mult rău României, cât PSD. Asta nu înseamnă că, fiind anti-PSD, voi accepta minciuna, hoția, șmecheria, dezmățul din bani publici, corupția ori frauda fiscală în beneficiul clientelei politice, pentru că cei care le practică nu sunt pesediști. Cred în doctrina liberală, adică în protecția proprietății private, în supremația pieței concurențiale, în promovarea valorii, în stat de drept și justiție. Cât timp însă acestea vor fi promovate prin minciună, demagogie și ipocrizie, nu pot aplauda, pentru că vor avea ca efect readucerea PSD la guvernare.
Pavel ROMAN
Foto:capital.ro